Гледай на живо

Контролна среща: Славия - Спортист Своге 3:0

Радостин Василев - много обещания, много уволнения и нищо за спорта

Радостин Василев - много обещания, много уволнения и нищо за спорта

Изминаха почти 4 месеца от 13 декември 2021 година. Датата, на която Радостин Василев стъпи в длъжност като министър на спорта.

“В моя мандат като министър ще има нулева толерантност към корупцията и порочните практики. Те наистина ще останат в миналото. В мое лице Министерството на спорта ще бъде напълно прозрачна институция и тя ще отговаря абсолютно на изискванията както на партията, която ме е излъчила в коалиционния кабинет, така и на самия коалиционен кабинет. Моята идея е да градим, а не да разграждаме, но естествено ще имам засилени изисквания към структурите на министерството”, бяха първите думи на Радостин Василев като министър на спорта в България.

От спортните федерации в България сигнализираха, че бюджетите им са вдигнати с 5-10%, но … инфлацията у нас вече е 40%.

Истината е такава: Министерството на младежта и спорта подписа първи договори с някои спортни федерации едва на 7 април 2022 година.

Как всяка една спортна федерация е извършвала дейност през първите 3 месеца на годината? Как са били мотивирани елитните, и не само елитните ни състезатели да тренират и да се готвят на високо ниво, след като не са получили и лев от началото на годината?

Василев за Илиана Раева: Виждам последните писъци на статуквото, ще разоблича лакеите на мафията
Василев за Илиана Раева: Виждам последните писъци на статуквото, ще разоблича лакеите на мафията

На практика единственият президент на родна спортна федерация, който се е срещнал лично с министър Радостин Василев от назначаването му на длъжността е Илияна Раева и то това стана, след като преди това назначеният за №1 в родния спорт волно, или неволно, обиди шефката на грациите, която успя да изведе ансамбъла на България до безпрецедентно първо олимпийско злато на Игрите в Токио.

Илиана Раева и министър Василев „заровиха томахавката“
Илиана Раева и министър Василев „заровиха томахавката“

Много други президенти на родните централи са правили множество опити за срещи с министър Василев, но винаги са получавали отказ. 

Най-често от спортното министерство ги насочват към среща със заместник министъра Владимир Харизанов, който е магистър по строителство на сгради и съоръжения, а през 2017 година е бил главен експерт в Министерството на младежта и спорта.

Едно от първите неща, които направи Радостин Василев, след като стъпи в длъжност, бе да освободи ръководството на Спортния тотализатор, въпреки че то доказа сериозни приходи и добре свършена работа.

Още на първата официална пресконференция, на която взе участие Радостин Василев, от медиите бе повдигнат въпросът за неплатените наеми от футболния клуб ЦСКА - София. И до ден днешен отговор на този въпрос от министъра на спорта не е даден.

Странно защо, след като близки до министъра са сигурни и твърдят, че без да си плати клубът на Гриша Ганчев няма да има прогрес за проекта на стадиона.

На 4 април от ММС освободиха и целия състав на Съвета на директорите на търговското дружество “Академика 2011” ЕАД и назначиха нов.

Нов Съвет на директорите в “Академика 2011” ЕАД
Нов Съвет на директорите в “Академика 2011” ЕАД

Любопитно е, че при всички назначени хора на новите длъжности, то те са юристи и специалисти завършили Лесотехническия университет, но хора, които са много далеч от спорта.

Министър Василев подкрепи на практика кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов, след като се появи лично на така наречения “конгрес”, в който участваха едва 76 футболни клуба.

Бербатов плаши БФС с Радостин Василев и отнемане на лиценз
Бербатов плаши БФС с Радостин Василев и отнемане на лиценз

Президентът на БФ по Самбо Румен Стоилов първи се осмели да освети ситуацията в спорта ни от началото на годината.

Джудистите три месеца без заплати, няма пари и за европейското
Джудистите три месеца без заплати, няма пари и за европейското

„От 1 декември миналата година, когато започнахме целенасочена подготовка за европейското, сме на пълни мускули. Вече е средата на март. Не е тайна, че в първенството от страна на държавата бяха инвестирани 2 300 000 лева за таксата към Европейския съюз по джудо и наем на „Арена Армеец“. Те бяха осигурени от предишното правителство още преди две години. В последните месеци направихме план за тази година и сме кандидатствали за бюджета, но до този момент националният треньор Георги Георгиев така и не е извикан да защити пред спортното министерство този план за подготовка и участия. Това ми се случва за първи път от 16-те години, в които съм ръководител на различни федерации“, коментира на 16 март  Румен Стоилов по повод липсата на средства от министерството за 2022-а.

Легендарната Екатерина Дафовска също бе една от малкото в спорта, която си позволи да каже на глас: “Федерацията кара на мускули и заеми, спортистите и треньорите работят без заплати!”

Екатерина Дафовска алармира: Федерацията кара на мускули и заеми, спортистите и треньорите работят без заплати
Екатерина Дафовска алармира: Федерацията кара на мускули и заеми, спортистите и треньорите работят без заплати

"В края на годината нямахме никакви средства и не проведохме лагер в чужбина на целия отбор, което доведе до напрежение. Реагираха едва в края на януари, отпуснаха ни финансиране за три Световни купи и това е. Досега сме във все същата ситуация, караме на мускули и заеми. Изключително тежка година, смениха се правителства и министри. Заради това се получиха търкания между състезатели и федерация. Сега дължим пари на много фирми, караме ги да изчакат, докато подпишем договора с Министерството. Състезателите и треньорите не са получавали за плати за февруари, а вече е краят на март", добави голямата Екатерина Дафовска на 21 март на официална пресконференция.

Министърът на спорта нарече твърденията на Дафовска "неверни"
Министърът на спорта нарече твърденията на Дафовска "неверни"

Министърът на спорта обаче не пропусна да поиска на 6 април от олимпийската шампионка и президент на БФ Биатлон Екатерина Дафовска да върне почти 100 000 лева, защото не са били отчетени правилно.

ММС търси близо 100 хиляди лева от БФ Биатлон
ММС търси близо 100 хиляди лева от БФ Биатлон

Едно от “постиженията” на новия спортен министър е, че успя да “изчегърта” Красен Кралев от спортното министерство.

В Спортната палата има традиционно място, където висят портретите на всички спортни министри. Първоначално и ликът на Красен Кралев бе там, но след назначаването на Василев, той изненадващо изчезна…

Все още не е качен и портрет на служебния министър Андрей Кузманов, който ръководеше спортното министерство по време на служебния кабинет през 2021 година.

Радостин Василев хвърли сериозни обвинения към български спорт и обеща да го изчисти от мафията, но на практика е уволнил около 20-ина доказани специалисти от спортното министерство от встъпването си в мандата, а в този момент българският спорт се чуди как да оцелее през първите 3 месеца на 2022 година.

Sportal.bg успя да се свърже с министър Василев и го покани в студиото, за да дискутираме горещите теми в българския спорт. Министърът учтиво отказа поканата ни, като заяви, че съвсем скоро ще даде официален брифинг за всички медии. 

Още от Медии

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти