Жуниор Мораеш за ужаса в Украйна: 70 човека стояхме в една стая без светлина

Лично президентът на УЕФА Александър Чеферин е съдействал за извеждането от Украйна на повечето чуждестранни футболисти на Шахтьор (Донецк) и Динамо (Киев). Това разкри нападателят на Шахтьор Жуниор Мораеш, познат у нас от престоя си в ЦСКА. От вчера група от 42 души, сред които са самите играчи и семействата им, е в Румъния и днес и се очаква да пристигне в Букурещ.

С помощта на Европейската футболна асоциация Мораеш и останалите са били откарани от Киев до молдовската граница. Оттам те са били взети и настанени в базата на националния отбор на Молдова във Вадул луй Вод край Кишинев. После пък автобус на националния тим на Румъния начело с президента на федерацията ги е очаквал на румънската граница.

“Искам специално да благодаря на г-н Чеферин, който организира всичко по евакуацията ни от Киев, случила се в последния възможен момент. От петък вечер до събота той ми звънеше и ми пращаше съобщения, опитвайки се да намери безопасни пътища за нашето преминаване. Г-н Чеферин, много ви благодаря за това”, заяви Мораеш.

“Никога не съм си представял, че ще преживея такова нещо, каквото видях през последните 4 дни - добави нападателят. - Все едно бях във филм на ужасите, защото не съм допускал, че ще живея във военно време. Най-тежкото нещо беше да стоим всички в една стая, понякога дори без светлина, опитвайки се да успокояваме 70 човека, които се намирахме вътре. Хората изпадаха в паника, страхуваха се, бяха под изключителен стрес. Това беше най-тежкият момент от живота ми.”

“Също така бих искал да благодаря на футболните федерации на Молдова, Румъния и Украйна, които също работиха заедно, за да можем ние да се завърнем по домовете си”, каза още Жуниор Мораеш.

Все още не е ясно обаче как точно бившият играч на ЦСКА е бил допуснат да напусне Украйна. Той е бразилец, но има украинско гражданство и дори е национал на страната. Преди дни президентът Володимир Зеленски издаде указ, според който на всички мъже с украински паспорти между 18 и 60 години им се забранява да напускат страната, защото подлежат на мобилизация.

Жуниор Мораеш напусна Украйна и няма да воюва с руснаците
Жуниор Мораеш напусна Украйна и няма да воюва с руснаците

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти