Вратарят на Ювентус също отказа да играе срещу Русия

Вратарят на Ювентус също отказа да играе срещу Русия

Титулярният вратар на Ювентус Войчех Шчесни последва примера на съотборника си в националния тим на Полша Роберт Левандовски и заяви, че категорично отказва да излезе срещу Русия в плейофа помежду им за Мондиал 2022, който трябва да се изиграе след месец. Същата е и позицията на Полската футболна асоциация. Причината е войната, която Русия обяви на Украйна.

Левандовски подкрепи отказа на Полша да играе с Русия
Левандовски подкрепи отказа на Полша да играе с Русия

“Моята съпруга е родена в Украйна, във вените на сина ми тече украинска кръв, част от нашето семейство все още е в Украйна, много от моите работници са украинци и всички те са чудесни хора. Виждайки страданието по лицата им и страха за страната им ме кара да осъзная, че не мога да стоя на едно място и да се преструвам, че нищо не се е случило. В момента, в който Путин реши да нахлуе в Украйна, той обяви война не само на Украйна, но също така и на всички ценности, които Европа защитава. Свободата, независимостта и най-вече мира.

На 26 март трябваше да играем срещу Русия в плейофен мач за Мондиал 2022 в Катар. Въпреки че сърцето ми се къса, докато пиша това, моята съвест няма да ми позволи да играя. Да представяш страната си е най-голямата чест в кариерата на един футболист, но това е и избор. Отказвам да играя срещу футболисти, които избират да представят ценностите и принципите на Русия! Отказвам да бъда на терена, носейки цветовете на моята страна, докато слушам националния химн на Русия! Отказвам да участвам в спортно събитие, което легитимизира действията на руското правителство. Знам, че моето въздействие може да е само символично, но призовавам ФИФА и УЕФА да предприемат мерки и да държат Руската федерация, отговорна за нейните действия”, написа Шчесни в Инстаграм.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички