Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Томас Бах определи Игрите в Пекин за „успешни“

Томас Бах определи Игрите в Пекин за „успешни“

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах смята, че зимните Игри в Пекин преминават много успешно и спортистите са доволни от условията в китайската столица

"Тук в Пекин много ясно се вижда, че спортистите са щастливи, повече от щастливи. Те са изключително доволни от съоръженията, от условията в олимпийските села, от предоставеното им обслужване, както и от сигурността в затворените балони при тази толкова сложна здравна ситуация", заяви Бах ден преди закриването на спортния форум.

"Състезателите отговориха с излючително представяне и отлични постижения, а от моя гледна точка и с невероятен олимпийски дух. От опита ми смятам, че той надминава много други Игри в това отношение", добави президентът на МОК.

Той изтъкна олимпийското наследство, което ще остави Пекин 2022 на света.

"Няма причина за притеснение за бъдещата употреба на 2000 ски обекта и ледени пързалки в Китай. Създаден е план за многофункционалото целогодишно използване на всички спортни съоръжения за Олимпиадата в Пекин 2022 и след Игрите. Това се базира и на факта, че над 300 милиона китайци имат интерес или практикуват зимни спортове. Мисля, че този тенденция беше подкрепена допълнително от големите успехи, които постигнаха състезателите от олимпийския отбор на домакините. Медалистите бяха приветствани с голямо вълнение и гордост от китайците в социалните мрежи, по телевизиите и във вестниците", каза Бах, визирайки спечелените до момента 14 олимпийски отличия от китайски спортисти - 8 златни, 4 сребърни и 2 бронзови.

Президентът на МОК също така похвали организаторите за ефективното прилагане на противоепидемичните мерки срещу COVID-19, които са дали изключителен резултат в превенцията срещу разпространението на инфекцията.

"Процентът на заразени е 0.01, което прави Пекин едно от най-сигурните места в света, ако не и най-сигурното. Това е изключително постижение. Тук се убедихме, че ако олимпийското движение е обединено, то може да бъде и много гъвкаво и устойчиво на всякакви затруднения", каза още той.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Париж 2024

Виж всички