Световната шампионка Гут-Бехрами взе златото в Супер-Г, провал за италианките

Световната шампионка Гут-Бехрами взе златото в Супер-Г, провал за италианките

Лара Гут-Бехрами завоюва своя първи златен олимпийски медал, след като спечели супергигантския слалом от програмата на алпийските ски на Игрите в Пекин. По този начин швейцарката дублира своето постижение от преди 12 месеца, когато спечели и световната титла в дисциплината на шампионата в Кортина д'Ампецо.

Подобно на Матиас Майер в мъжкото Супер-Г във вторник, Гут-Бехрами направи своя удар в равната част в самия край на трасето, като ключът към това бе в перфектното ѝ излизане от стръмното. Тя хвана много висока линия, която ѝ позволи да съхрани скоростта си и съответно да стигне до златото. За нея това е втори медал от Олимпиадата в Пекин, след бронзът от гигантския слалом в понеделник.

Майер изравни рекорд на Шетил Андре Омод с второ поредно олимпийско злато в Супер-Г
Майер изравни рекорд на Шетил Андре Омод с второ поредно олимпийско злато в Супер-Г

Среброто остана в ръцете на австрийката Мириам Пухнер, която бе с 0.22 по-бавна, а бронзовото отличие отново бе за Швейцария. Той бе спечелено от Мишел Гизин, която бе с 0.30 по-бавна от своята съотборничка Гут-Бехрами.

На само 0.03 от отличията се класира втората австрийка Тамара Типлер, а петицата бе затворена от олимпийската шампионка от Пьончан 2018 Естер Ледецка. Чехкинята преследваше второто си злато в Пекин, след това с паралелния гигантски слалом в сноуборда, но този път не успя да повтори геройството си от състезанието в Южна Корея преди четири години.

Ледецка с втора поредна олимпийска титла в паралелния гигантски слалом
Ледецка с втора поредна олимпийска титла в паралелния гигантски слалом

Тогава тя бе голямата изненада на Олимпийските игри, след като със стартов номер 26 и ски взети на заем от Микаела Шифрин стигна до неочакваното злато, побеждавайки шампионката от Сочи 2014 Ана Вайт със само 0.01 секунди. 

Големият провал днес бе за италианките Федерика Бриньоне и Елена Куртони, които бяха сочени за фаворитки за златото. Двете триумфираха в последните три старта в дисциплината в Световната купа, но днес допуснаха няколко дребни грешки в секторите, в които Гут-Бехрами бе много бърза и завърши съответно на седмо и десето място. 

Най-добрата италианка в скоростните дисциплини София Годжа не стартира днес след падането си в Кортина преди три седмици. Италианката избра да се съхрани в днешното състезание и да се фокусира върху спускането, в което тя ще защитава титлата си от Пьончан. Самото спускане е във вторник от 5:00 часа българско време, а в следващите три дни състезателките ще имат тренировки на пистата „Рок“.

Състезателната програма на алпийските ски в Пекин продължава в неделя с мъжкия гигантски слалом, в който участие се очаква да вземат двамата българи Алберт Попов и Камен Златков. Началото на първия манш е в 4:15, а на втория в 7:45 часа сутринта българско време.

Снимки: Gettyimages

Още от Пекин 2022

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти