Франсис Нгану доминира над Сирил Ган и защити титлата си в тежка категория

Шампионът в тежка категория на UFC Франсис Нгану нанесе първа загуба в кариерата на Сирил Ган с единодушно съдийско решение (48-47, 48-47, 49-46) и по убедителен начин защити пояса си, макар това да не стана по предполагания предварително начин.

Двама от най-зловещите нокаутьори и страйкъри в UFC изненадващо прекараха по-голямата част на битката на земя, като Нгану направи четири тейкдауна и контролираше там съперника си за цели 8:29 минути (към тях обаче трябва да се добави и много време контрол чрез граплинг на оградата). Ган пък три пъти имаше възможност да приключи битката с триъгълник на крака, но така и не можа да завърши успешно техниката. В стойка по-отчетливите попадения бяха в актива на претендента, но тактическият план на камерунеца се оказа перфектен, неочакван и много ефективен.

Нгану призна, че последните 10-ина месеца са били много тежки за него и след като е скъсал коленни връзки, е прекарал много тежък лагер за двубоя и дори е искал да се откаже от битката. В изявлението си след победата камерунецът добави и че не изключва кариера в бокса, след като наскоро Тайсън Фюри дори показа интерес към дуел в ринга с него.

В първия рунд двамата не предложиха много екшън и повече се дебнеха от средата на клетката, като имаше и два момента в полза на Нгану, когато бе притиснал съперника на оградата. Ган наниза повече значими попадения (13-9), но най-отчетливите от тях бяха водещите леви прави, докато шампионът имаше една страховита атака с комбинаиции от 3-4 крошета и ъперкъти.

Камерунецът обаче не можеше да нацели хубаво опонента си и да го приспи и във втория рунд, като правеше впечатление липсата на желание и от двамата за скъсяване на дистанцията и за търсене на тейкдауни. Ган нанесе хубав десен кик със завъртане и хубав ъперкът към края на рунда, които му дадоха предимство в точкуването, докато Нгану беше прекалено пасивен.

Изненадващо шампионът записа тейкдаун в първата минута на третия рунд и се превърна в първия боец в историята на UFC, който сваля на земята Ган. Той премина в страничен контрол моментално и се опитваше да се настрои за граунд-енд-паунд, но безуспешно, като пробва да премине и в пълен гард. Нгану опита триъгълник с крака, защото Ган му даде гърба си, но безуспешно, като не се получи и техниката гилотина. Камерунецът си личеше, че не е голям майстор на земя и двамата се изправиха, а в самия край на рунда бе записан още един тейкдаун в актива на шампиона. Той подобри собствения си рекорд в това отношение с втория, но и след него не можа да достигне до завършек.

Четвъртият рунд също почти не предложи очаквания екшън в стойка, особено от Нгану, който обаче записа трети тейкдаун и обгърна веднага противника си, макар отново да не можеше да наложи граунд-енд-паунд. Камерунецът не можеше да премине от полу-гард в пълен гард, но пък трупаше вече над 3 минтуи контрол на земя, което също имаше значително значение в очите на съдиите. Въпреки че отново нямаше съществен граунд-енд-паунд, то Нгану демонстрира добра кондиция и си осигури още един рунд на сметката.

Ган вкара чудесна комбинация от ляв-десен прав в началото на последната част и направи тейкдаун на свой ред, като веднага влезе в пълен гард и опита да приключи битката с ключ на крака. Цели три пъти Нгану се измъкваше от техниката и в последния случай премина в пълен гард, като записваше леки атаки в тялото на противника си. Реферът Хърб Дийн предупреждаваше двамата да "работят" и да бъдат дейни от тази позиция, която иначе беше изцяло в полза на шампиона. Самият той не бързаше и дочака края на битката от доминиращо положение на земя, с което направи достатъчно, за да надиграе тактически претендента.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти