Инфантино се срещна с футболисти в Англия за новия календар на ФИФА

Инфантино се срещна с футболисти в Англия за новия календар на ФИФА

Президентът на ФИФА Джани Инфантино проведе среща с футболисти в Англия, на която увери играчите, че с новия международен календар ще спадне натовареността им. ФИФА планира да въведе промени в цикъла на мачове на националните отбори при жените от 2024-а и при мъжете от 2025-а. Като част от планираните промени се предвижда и провеждане на световното първенство а всеки две години, но Инфантино заяви пред медиите, че тази тема е била бегло обсъждана на срещата.

Разговорът с Инфантино е бил иницииран от Синдиката на играчите в Англия, който е бил представен от звездите на Манчестър Юнайтед Пол Погба и Хуан Мата, както и тези на женския отбор на Манчестър Сити Стеф Хоутън и Люси Бронз. На срещата е присъствал и бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер, който в момента работи за ФИФА като шеф на департамента за глобално развитие на футбола.

"Тази среща беше важна както за нас, така и за играчите да разберем как може да създадем условия, които да им позволят да се представят по най-добрия начин в най-важните мачове", каза Инфантино пред Асошиейтед Прес. "Играчите казват: "Ние искаме да играем във всеки мач, всеки ден, но това е просто невъзможно". "Натоварването на играчите и техните почивки бяха основната тема на нашия разговор", добави швейцарецът.

"Най-важното е да намерим формула как да структурираме почивките, което да позволи на играчите да бъдат възможно най-свежи в най-важните мачове. Много по-малко сме говорили за световното на две години. Искаме да сме сигурни, че мачовете на националните отбори и клубните им отбори ще бъдат наистина важни и футболистите ще имат най-добрите условия да се представят най-добре. Говорихме и за световното на две години. Има различни гледни точки по този въпрос, но не сме искали играчите да ни казват дали са „за“ или „против“ това предложение. По-важни са въпросите как да се организира календарът, когато да се играе, как да се играе. Когато говорим за организацията на турнири, ние трябва да се съобразяваме с натоварването на играчите. Ние искаме да ги защитим. И за да знаем какви са техните притеснения, ние трябва да говорим с тях", обясни Инфантино.

Още от Футбол свят

Виж всички