Виктория Азаренка: Трябва да има по-ясни правила за ваксинацията, за да не се стига до казуси като този с Джокович

Виктория Азаренка: Трябва да има по-ясни правила за ваксинацията, за да не се стига до казуси като този с Джокович

Двукратната шампионка на Откритото първенство на Австралия Виктория Азаренка заяви, че очаква да възникнат юридически казуси заради насоките от Женската тенис асоциация (WТА) за задължителна ваксинация на всички, участващи в турнирите при жените.

Бившата номер 1 при жените вярва, че ваксинирането срещу КОВИД е социално отговорно решение и WТА има право да го насърчава, но задължаването към тази стъпка ще предизвика правни проблеми.

"Вярвам в науката. Вярвам във ваксинацията. Затова и се ваксинирах. Всички, които играем в турнирите на WТА, пътуваме по целия свят и трябва да уважаваме страните, които посещаваме. Навсякъде има различни изисквания, различни закони и правила. Някои страни няма да позволят задължителни ваксини и може да възникнат правни въпроси", каза Азаренка след победата над Жил Тайхман с 6:1, 6:2, с която се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия.

Въпросът със задължителните ваксини е особено актуален след случая с Новак Джокович, който бе депортиран от Австралия, след като първоначално получи медицинско изключение, но след това властите не признаха документите и му отказаха достъп заради липсата на ваксина срещу КОВИД-19.

"Този случай се превърна в цирк. Трябва да има по-ясни правила, всичко да е описано черно на бяло, защото сега има много неясноти, което позволява да се стига до такива ситуации", коментира Азаренка.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти