Пол Макнами: България има великолепно ядро от млади таланти

Пол Макнами: България има великолепно ядро от млади таланти

Австралийската тенис легенда и бивш турнирен директор на Sofia Open Пол Макнами даде специално интервю за сайта на БФТенис. В него 67-годишният бивш номер 1 в света и шампион на двойки в Големия шлем, който през последните години е специален консултант към спортния отдел на федерацията и ментор на някои от водещите български тенисисти, сподели впечатленията си за развитието на тениса у нас.

"Щастлива Нова година на всички българи! Дано донесе много светли моменти за всички и много паметни успехи за българския тенис. Още в началото на годината България може да се гордее със своите тенисисти. Ето, Димитър Кузманов постигна първата си победа в Големия шлем, а Виктория Томова проби до основната схема на Откритото първенство на Австралия. Има и двама млади български таланти, които ще участват при юношите в Мелбърн - Динко Динев и Денислава Глушкова, което е страхотно. Така че се очертава една прекрасна година!", каза Макнами.

"България има великолепно ядро от млади таланти. Например Янаки Милев играе много добре, определено се откроява за своята възраст. Има още много чудесни момчета и момичета. Като цяло има много добра група от млади тенисисти, които се теглят взаимно. Винаги е по-добре да имаш повече от един играч, който да развиваш. Необходим е колектив, защото успехите се раждат в конкуренция. Заражда се естествена среда на надпревара, но и на приятелство, което също е изключително важно за здравословното развитие на всеки спортист и въобще на всеки човек. Затова може да се каже, че българският тенис има нужда от един общ дом", добави той.

"Определено Българският национален тенис център в Борисовата градина в София има потенциала. По мое мнение това е логичният дом на българския тенис. Защото неговата локация е забележителна. Това е едно от най-красивите места за тенис в целия свят. С всички тези дървета и цялата зеленина наоколо е наистина магическо. Трябва да се развие стратегически, защото естествено никой не иска просто да излива пари в даден обект. Погледът трябва да бъде насочен основно към хората, които практикуват тенис, но също и към осигуряване на среда, в която българските тенисисти да развиват играта си. Има нужда от любов, грижи, много пари и ясна визия. Няма да бъде лесно, но тази мисия трябва да бъде изпълнена с помощта на всички институции", заяви австралиецът.

"Проведоха се много детски и юношески турнири. Бях в Пловдив, бях в Созопол. Фантастични турнири. Колкото повече турнири се провеждат, толкова повече възможности имат тенисистите да премерят сили на национално и международно ниво. А, естествено, и да натрупат ценни точки за ранглистите. 2021-ва беше една много добра година, върху която да се надгражда. Правителството също помогна за провеждането на "София Оупън". Мисля, че портфолиото от турнири беше много добро. Би било страхотно, ако може да се прибави и един "Чалънджър" за мъжете и някой 60-хиляден турнир за жените. Това би бил идеален сценарий", каза Макнами.

"София Оупън" бих го нарекъл един красив придатък, звездата върху небосклона. Това безусловно е най-силният и най-ценният турнир за България. Той е огромно предизвикателство и дава възможност на федерацията да осигури покани за най-изявените национали за Купа "Дейвис", които да сверят часовниците си с елита. Би било страхотно, ако и Григор Димитров идва по-често да играе пред българската публика. Особено след като вече спечели титлата в София през 2017 година", добави той.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти