От електронните спортове до Формула 2

От електронните спортове до Формула 2

Вчера тимът на Charouz обяви, че турчинът Джем Болюкбашъ ще кара за него през сезон 2022 във Формула 2, последното стъпало преди Формула 1.

В нормални обстоятелства този трансфер няма да бъде изненадващ, но началото на кариерата на представителя на южната ни съседка е доста нестандартен. Той придобива слава със своето участие в Esport шампионата на Формула 1 през 2017 година, когато завършва пети.

Самият Болюкбашъ признава, че ако не са били електронните спортове, той е нямало да стигне до възможността да кара във Формула 2.

„Ако не бяха пилотът в Esport, никога нямаше да мога да карам истинска кола. Нямаше да достигна до тук. Много е важно, че аз съм първият геймър, който стига до тук, защото това дава надежда на други хора. Ако те видят, че един може да го направи, те ще повярват, че и те могат. Ако аз мога да постигна това смята, че всеки ще може“, заяви Болюкбашъ.

Все пак турчинът има предишен реален опит със състезателни автомобили. През 2021 той кара в Европейските Льо Ман серии, както и в азиатският Формула 3 шампионат.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти