Нов скандал в Мелбърн: Депортират Новак под заплахата от нов арест?!

Нов скандал в Мелбърн: Депортират Новак под заплахата от нов арест?!

Еуфорията около освобождаването на Новак Джокович се оказа краткотрайна. По-малко от два часа след като беше обявено, че съдът е постановил отмяна на решението на австралийските власти да отнемат визата на световния №1 в мъжкия тенис, местните политици отново се заканват. В момента полицията е обсадила кантората на адвокатите на Новак и според неофициална информация целта е негов повторен арест и депотирането му от страната. По същество това означава, че министърът на емиграцията Алекс Хоук е посегнал към член 113В от Закона за миграцията и отново е отнел визата на Новак.

За тези, които се чудят защо би направил това, след като съдът току-що постанови, че Австралия е виновна за петдневното задържане на Джокович, тъй като не му е дал време да реагира, преди визата му да бъде отменена, трябва да се отбележи, че той спечели първия спор, тъй като местните властите не са спазили тези процедури. По-задълбочен анализ на документацията, въз основа на която му беше издадено медицинското изключение, а също и визата, така и не бе направен. Все пак според Закона за миграцията министър Алекс Хоук дори няма нужда от доказателства, защото отнемането на виза е по негова преценка. Такъв е просто австралийският закон. И ако Джокович бъде депортиран, това ще означава, че той няма да може да влезе в Австралия през следващите три години.

Министър Хоук може да поиска ново анулиране на визите на три основания по член 113В от Закона за миграцията: да прецени, че собственикът на визата представлява заплаха за общественото здраве (защото не е ваксиниран срещу КОВИД-19), че е в обществен интерес да му бъде отнета визата или просто да се прецени, че собственикът на визата не е трябвало да я получи или че я е получил при условия, които са се променили междувременно...

“Както е известно, австралийските политици са подложени на яростна атака както от народа, така и от опозицията. Дълго време те са обвинявани, че не се справят с пандемията, а сега това и …това с Новак Джокович. И тъй като изборите са през април, очаквайте правителството да се защитава, като не подбира жертвите”, коментира сръбската медия mozzartsport.com.

По-малкият брат на Джокович - Джордже, потвърди, че австралийските власти отново искат да арестуват Джокович.

"Всичко е политика. Последната ни информация е, че искат пак да го арестуват. Новак в момента е в офисите на адвокатите си и обмислят възможностите. Решението на съда е тежка загуба за австралийските власти и те го приемат трудно", коментира Джордже Джокович.

Според журналистката Ксения Павлович МакАтиър, която се позовава на информация от бащата на играча Сърджан Джокович, Новак е арестуван отново минути след решението на съда. Сърджан Джокович е заявил, че местното правителство иска да депортира 34-годишния играч, въпреки становището на съда.

От местните власти отрекоха съобщението за ново задържане на Новак Джокович.

Австралийското издание "Тhe Аge" пише, че в най-скоро време се очаква решението на министъра на имиграцията, гражданството и културното многообразие Алекс Хоук, който може еднолично да отмени визата на тенисиста, като му наложи забрана за влизане в страната за следващите три години. NBС пък посочва, че и това решение, също може да бъде обжалвано.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички