Карстен Вархолм гледа бягането си от Токио като мотивация в "лошите дни"

Карстен Вархолм гледа бягането си от Токио като мотивация в "лошите дни"

Силата на позитивното мислене прави чудеса за Карстен Вархолм. Норвежката атлетическа звезда постигна една от най-впечатляващите победи на Олимпийските игри в Токио през миналото лято.

Въпреки че влезе във финала на 400 метра с препятствия при мъжете като фаворит, той изненада всички, като записа нов световен рекорд от 45.94 секунди.

Вместо да премине от представянето и да се съсредоточи единствено върху следващата цел – както правят много рекордьори – Вархолм използва тези спомени, за да му помогнат да премине през тежките тренировки.

“Гледам го всеки път, когато имам лош ден и се нуждая от някаква мотивация, за да отида на тренировка. Настръхвам всеки път“, каза Вархолм пред BBC.

Той говори за баланса, който се опитва да постигне - да си спомня добрите времена, като същевременно избягва да живее в миналото.

“Вероятно е добре за тренировки и развитие, но също така е наистина тъжно, защото не можете да се насладите напълно на тези моменти“, продължи той, като се позова на натоварения график, който включва международни срещи, Диамантената лига и други събития.

“Когато съм сам, се опитвам да мисля за целия труд, който съм положил, всичко, което имам, и се опитвам да бъда много благодарен, защото имаше 40 момчета, които отидоха на Олимпийските игри, опитвайки се да спечелят златото и аз успях да го направя.

Въпреки че е един от най-великите в дисциплината си, Вархолм е наясно, че вероятно ще достигне своя атлетически потенциал.

Карстен Вархолм

“Трябва да намеря нов подход в начина, по който виждам моите състезания. Трябва да видя напредък в неща, различни от просто да подобря времето си. Ако мога да бъда стабилен на по-високо ниво от преди… може би ще мога да пробягам 46.50 в първото си състезание тази година и да запазя това ниво. Кой знае?

Карстен Вархолм

"Но това е нещо, с което трябва да свикна, защото 45.94 не е нещото, което можеш да направиш на всяко състезание в Диамантената лига. Ще бъде трудно. Но аз също се опитвам да бъда алчен, за да се върна и да спечеля повече медали в бъдеще."

Следващия голям форум за Вархолм е Световното първенство на открито в Юджийн през юли 2022 г.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти