Трейвън Бромел: Юсейн Болт и Йохан Блейк много ми помогнаха

Трейвън Бромел: Юсейн Болт и Йохан Блейк много ми помогнаха

Трейвън Бромел завърши 2021 г. като най-бързия човек на планетата. С резултат от 9.76 секунди, постигнато в Найроби на 18 септември. С това постижение 26-годишният американец дели шесто място във вечната ранглиста с Крисчън Коулман.

И все пак в Токио Марсел Джейкъбс шокира света с олимпийското злато, но може би още по-впечатляващо помогна на Италия да стане олимпийски шампион на 4х100 метра. Отборът на САЩ дори не стигна до финала. Междувременно Ямайка – толкова дълго време доминиращата сила в мъжкия спринт – разчиташе на Йохан Блейк.

Блейк е с пет години по-голям от Бромел, но и двамата се състезаваха в Япония и двойката не успя да стигне до финала. Въпреки че не беше изненада, че ямаецът не стигна до трети пореден олимпийски финал на 100 метра, за Бромел това беше голям шок, като се има предвид, че той имаше 9.77 в Токио.

Американецът остана непобеден в първите си 10 състезания от сезона и това беше след завръщане след ужасяваща травма на ахилесовото сухожилие.

Бромел разказа пред Athletics Weekly как е бил “емоционално съкрушен“ , след като отпадна на полуфинала и, че Блейк е отишъл да го утеши.

“Получих много любов от Ямайка. Имам наистина силна връзка както с Юсейн, така и с Йохан. Говорих и с двамата по време на този процес, когато се връщах”, коментира 26-годишният атлет.

“Те ми помогнаха през трудни времена. След Игрите Йохан дойде и седна с мен в Токио и ми каза колко се гордее с моето завръщане.

След като имах всички тези контузии и битки да се върна и да се състезавам на високо ниво беше голямо за мен. Един ден ще погледна назад и ще знам, че имах силата да се боря през най-трудните моменти”, добави той.

Няма съмнение, че сме отминали ерата на мъжкия спринт, когато почти се знаеше кои атлети ще спечелят основните медали от шампионата. Между 2004 и 2017 г. – годината, в която Болт се пенсионира – 100 м при мъжете на олимпийски игри или световно първенство бяха печелени само от Болт, Блейк, Джъстин Гатлин или Тайсън Гей. Това беше. Трябва да се върнете към Ким Колинс в Париж през 2003 г., за да видите друго име, различно от тези, което бяха на върха в спринта.

Бромел се появи към последния край на тази династия и тогава 20-годишният спринтьор спечели бронза на 100 метра на Световното първенство в Пекин през 2015 г.

Две олимпиади и световни първенства дойдоха и отминаха, но Бромел не се доближи до своя резултат. Неприятният факт е, че след като беше изнесен извън пистата по време на олимпийските щафети 4х100 м в Рио преди пет години, американецът беше поразен от контузии.

Въпреки това, с постиженията си от 9.76 и 9.77 през изминалата година, очите на света отново се връщат към Бромел, когато става въпрос за резултати. Следващата стъпка е постиженията да бъдат материализирани в медали.

“Трябва да бъда честен, ще ми е нужен медал (световни/олимпийски игри), за да ми осигури затвърденото уважение, което заслужавам. Единствената причина, поради която казвам това, е, че бягах по време, но всички останали в този списък на топ 10 имат медал. Например, когато Тайсън Гей тичаше 9.69 в Шанхай през 2009 г. и имаше перфектен попътен вятър от 2.0 м, ако това бях аз, светът щеше да изглежда като “той не може да направи това никъде другаде“, но Тайсън имаше множество медали.

В момента от това, което виждам, не мисля, че някога ще се върнем към момента, в който ще видим тези 1-2-3 момчета. Вече не е ерата на Тайсън, Йохан и Юсейн. Нямаш и млади момчета, които идват, а аз съм само на 26, докато гледаш Марсел и Андре (Де Грас), те не са стари”, каза още Бромел.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти