Сифан Хасан - изтощение до ръба за историята и величието

Сифан Хасан - изтощение до ръба за историята и величието

Сигурно много хора помнят как Сифан Хасан падна в сериите на 1500 метра на Олимпийските игри в Токио, изправи се и спечели бягането. По-късно същия ден победи световната шампионка Хелън Обири за титлата на 5000 метра. В следващите дни стана шампионка и на 10 000 метра, а на 1500 метра се окичи с бронз. Трудно е обаче да отгатнете какви емоции са я владеели по време на изключително натоварените за нея осем олимпийски дни в японската столица.

Сифан Хасан

“Честно казано, в този момент бях толкова щастлива, че оцелях. Наистина ме болеше, страдах толкова много, потях се много, много, много силно, цялото ми лице гореше, ръката ми изгаряше, цялото ми тяло изгаряше. В този момент не мислех за златото, просто исках да съм жива и здрава“, сподели тя пред BBC.

Олимпийските амбиции на етиопката, която се състезава за Нидерландия, я бяха довели до самия ръб на нейната издръжливост.

Хасан си спомня с лек гняв третото място на 1500 метра: “Когато загубих, тогава бях толкова ядосана. На церемонията по награждаването, когато се върнах в стаята си, знаех, че има нещо вътре в мен. Тогава реших: утре ще умра, ще отида до края."

Тя изпълни заканата си и спечели титлата и на 10 000 метра.

Въпреки изтощението, което завладя нейното тяло в Токио, Хасан не изключва възможността да опита трите дисциплини и на друго голямо първенство: "Не мисля, че ще бъде толкова трудно, колкото в Токио, защото го направих. Дори ако друг спортист го беше направил, ще бъде много по-лесно, защото знаем, че е възможно. Винаги нещо е по-трудно, когато не знаем."

Сифан Хасан

Любопитството й обаче е предизвикано от нещо друго.

Хасан има планове да комбинира шосе и писта, като смята, че нейният необикновен талант може да преодолее разделението между двете. Тя се надява да се насочи към маратоните, като същевременно ще търси място сред най-добрите и на пистата. Това е още едно огромно предизвикателство.

Британецът Мо Фара, който е двукратен олимпийски шампион на 5000 и 10 000 метра, може да потвърди как увереността, изкована на пистата, може да се разпадне на асфалта, дори когато се фокусира единствено върху маратона.

Хасан обаче вече показа в Токио, че ще отиде до ръба, за да преследва историята и да гони величие.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти