Световен шампион се отказа от плуването и стана треньор

Световен шампион се отказа от плуването и стана треньор

Световният шампион на 400 метра свободен стил на 25-метров басейн от Доха 2014 Петер Бернек се отказа от състезателната си кариера през септември и започна да тренира своята унгарска сънародничка Айна Кесели по-късно същия месец. Двамата се готвеха дълги години пък ръководството на треньора Дьорд Тури.

Известният специалист Тури, при когото е тренирал и легендарният Ласло Чех, беше подложен на жестоки критики през есента, когато негови бивши състезатели го обвиниха в малтретиране. Сред тях беше и Чех, който обяви, че треньорът е заплашвал своите състезатели, че ще бъдат ударени с дървения трът за обучение, ако целите в тренировката не бъдат постигнати. Тогава Чех използва думи като “душевен терор”, “нервност” и “борба за оцеляване”, когато в интервю описа предполагаеми нездравословни условия на подготовка.

Бернек получи контузия в рамото преди Олимпийските игри в Токио.

“Много неща се случиха при мен напоследък. Състезателната ми кариера приключи и станах треньор. Когато го планирах, не си мислех, че ще стане толкова 'бързо’. Новата фаза от спортния живот започва и моята партньорка ще е Айна Кесели”, написа Бернек в “Инстаграм“ през есента.

На Световното първенство на 25-метров басейн в Абу Даби Кесели завърши девета на 400 метра свободен стил, осма на 800 метра свободен стил, пета с щафетата на 4 по 200 метра свободен стил и седма на 4 по 100 метра свободен стил.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти