БФТенис: Изпращаме една от най-добрите години като спортно-технически резултати

БФТенис: Изпращаме една от най-добрите години като спортно-технически резултати

Даниел Ангелов е национален треньор и отговорник отдел спорт в Българката федерация по тенис. Той притежава най-високата треньорска квалификация в ITF. Даниел Ангелов даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис. В него той говори за изминаващите почти две години от началото на пандемията и за бъдещите планове на федерацията.

- Г-н Ангелов, изминават почти две години от началото на пандемията. Това е много труден период за всички. Как оценявате свършеното от Българската федерация по тенис?

- Наистина това са две много тежки години. Отрази се икономически на цялата държава, а стана и все по-трудно намирането на спонсори/финансиране. Въпреки това, федерацията се справи повече от достойно. Това трябва да бъде видяно и оценено от тенис обществеността. През 2020 г. тенисът беше първият спорт, който успя да се върне след затварянето на държавата. В последното тримесечие на миналата година успяхме да осъществим 95 процента от международния календар. Много малко федерации от цял свят могат да се похвалят с подобно постижение.

През тази година успяхме да надградим с организирането на международни състезания. В България бяха проведени 8 международни турнири за мъже, 9 за жени и 19 за юноши и девойки. Това се случва за първи път в историята на българския тенис. Така БФТ даде възможност на много състезатели от различни възрастови групи да се състезават при толкова голям календар. Чрез спонсори и партньори на федерацията бяха осигурени близо 500 хил. долара за наградни фондове на всички проведени международни турнири в България за мъже и жени през изминалия сезон.

2021 г. е една от най-успешните години като резултати. Девойките на България до 14 станаха световни и европейски вицешампионки, а също така и отлично развитие на Пьотр Нестеров – европейски вицешампион при 18-годишните и финалист на турнир от Големия шлем. Трябва да отлежим и участието на 16-годишните на "Джуниър Дейвис къп", както и титлата на Димитър Кузманов на "Чалънджър" в Барселона.

Тези и всички останали успехи на българските тенисисти бяха постигнати с огромната финансова и логистична помощ от страна на федерацията. През 2021 г. БФТ отдели 702 000 лв. директно за финансиране на родните таланти.

- Какви са амбициите за 2022 г.?

- Едно от най-важните и ключови неща от общото събрание на Българската федерация е навлизане на нови енергични хора в Управителния съвет, с добра репутация и свежи идеи, енергия и опит готови да работят доброволно за българския тенис.

От следващата година ще се опитаме активно да реализираме програмата за тениса в училищата. Има голям интерес от клубове и училища за влизането на тениса при децата от първи до четвърти клас.

Също така ще се разшири програмата за развитие и обучение на треньорски кадри. Стремежът е да се развие максимално дейността Центъра за професионално обучение към БФТ. Ще предложим различни курсове и възможности за развитие в спортните клубове. Продължаваме да работим по проектите за падел и плажен тенис. Разглежда се възможността, в началото на 2022 г., да се проведе конференция на тема програми и развитие на спортните клубове.

През 2022 г. ще имаме поне четири потенциални участника в юношеските надпревари на Големия шлем. Това са Динко Динев, Янаки Милев, Денислава Глушкова и Йоана Константинова.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти