Подготвя се филм за великия Дражен Петрович

Подготвя се филм за великия Дражен Петрович

Документален филм за живота и кариерата на Дражен Петрович ще излезе по екраните през 2023 година, когато се навършват 30 години от смъртта на легендарния хърватски баскетболист. Режисьор на лентата ще бъде Данило Сербедзия и ще носи името “Higher Force - The Drazen Petrovic Story”.

“Това не е поредният филм със спортен характер, а по-скоро драма, която ще представи бойния дух, гения и характера на феномена Петрович, който експлодира по терените в НБА и Европа. Лентата ще се фокусира върху личния му живот и ще покаже предизвикателствата и несигурността, с които професионалните атлети се срещат”, сподели Сербедзия за проекта.

Петрович е един от най-великите европейски играчи, направил сериозно име и отвъд океана. Животът на гарда приключва през 1993-а, едва на 28-годишна възраст, след като загива в автомобилна катастрофа в близост до германския град Инголщад.

Петрович е европейски и световен шампион с Югославия и има два медала от Олимпийски игри - сребърен и бронзов. Носител е на трофеите от Евролигата и Купа Сапорта и е в списъка от 50-те най-велики играчи на ФИБА. В НБА играе за отборите на Портланд и Ню Джърси, като именно с “мрежите” прави най-силния сезон в кариерата си - 22.3 точки при 51% стрелба от игра през 1992/93.

Два негови номера са извадени от употреба - №3 в Бруклин Нетс и №10 в Цибона.

Снимки: Gettyimages

Още от Баскетбол

Виж всички