Европейските клубове искат да обсъдят изключително важни теми с ФИФА, противопоставиха се на някои идеи

Европейските клубове искат да обсъдят изключително важни теми с ФИФА, противопоставиха се на някои идеи

Бордът на Европейската клубна асоциация (ECA) заяви, че търси спешни разговори с ФИФА относно безопасността на играчите, които ще играят за страните си на Купата на африканските нации следващия месец. Разговорите ще включват и всички мачове на национални отбори в началото на следващата година. 

Много страни в целия свят въведоха забрани да пътуване след излизането на новия вариант на коронавируса Омикрон в Южна Африка. Упправителният съвет на нашата Асоциация се ангажира в разговори с ФИФА, за да гарантира, че са взети всички необходими предпазни мерки за защита на играчите. Това е наложително, тъй като здравната ситуация в световен мащаб продължава да се влошава по тревожен начин, се казва още в становището на Асоциацията, която представлява 240 клуба в цяла Европа. 

Турнирът за Купата на Африка ще се състои от 9-и януари и 6-и февруари в Камерун с участието на 24 държави. През септември тази година някои клубове от английската Висша лига отказаха да пуснат играчите си, тъй като се касаеше за пътуване в страни от червения списък на разпространението на коронавируса. Tова се наложи заради карантинни изисквания, като въпросните футболисти трябваше да бъдат в двуседмична изолация при завръщането си. 

През октомври беше постигнато споразумение, което да позволи на напълно ваксинираните играчи да пътуват до страни от червения списък при условие, че са под карантина за 10 дни след завръщането си. Доста от отборите обаче и това не ги устройва предвид сгъстения календар в първенствата. В същото време ЕСА се противопостави и на плановете на ФИФА да предлага Световно първенство на всеки две години. Те смятат, че това на първо място застрашава здравето на играчите, а също така и разбива клубните календари. Другото им искане е преглеждане на правилата за Финансов Феърплей, заявявайки, че настоящите принципи на прилагането му не са в синхрон с особеностите на времето.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти