Марко Одермат с историческа победа в Супер-Г в Бийвър Крийк

Марко Одермат с историческа победа в Супер-Г в Бийвър Крийк

Вторият в генералното класиране в дисциплината миналия сезон Марко Одермат започна настоящата кампания в Супер-Г по начина, по който завърши миналата - с престижна победа. Швейцарецът спечели дебютния старт за 2021/22, който беше преместен в Бийвър Крийк, след като се провали миналата седмица в Лейк Луис.

История на легендарния Бийвър Крийк и мястото му в Световната купа по ски
История на легендарния Бийвър Крийк и мястото му в Световната купа по ски

Одермат закова стрелките на 1:08.61 минути и се оказа най-бърз на знаменитата писта "Хищни птици", което реално е втора поредна победа за него в Световната купа, защото спечели и в Заалбах-Хинтерглем на 7 март. На второ място финишира двукратния олимпийски шампион Матиас Майер с пасив от 0.78 секунди, а трети стана изненадващо канадецът Бродерик Томпсън със стартов номер 35 и изоставане от само 0.98 секунди.

Отмененият в Килингтън гигантски слалом за жени ще се проведе в Куршевел
Отмененият в Килингтън гигантски слалом за жени ще се проведе в Куршевел

Одермат е едва третият швейцарец с последователни успехи в Супер-Г след Пирмин Цурбриген (два пъти през 1984-а и 1990-а) и Паул Акола (1992-ра). За последно пък представител на тази страна беше печелил поредни победи в която и да е дисциплина беше през декември 2011-а, когато го направиха Сандро Вилета, Беат Фойц и Дидие Кюш.

Трасето в Бийвър Крийк се превръща в много ценно за Одермат, който беше победител и при предишния старт на него на 6 декември 2019-а, а и това бе първата му изобщо победа в Световната купа. Швейцарецът стана член на елитен клуб от само трима скиори, които повече от веднъж са триумфирали в Супер-Г на пистата "Хищни птици" - Ханес Райхелт (3) и Херман Майер (2), като Херминатора е абсолютен рекордьор по победи във всички възможни стартове в Бийвър Крийк с 8, 6 от които за СК.

Топ 10 допълниха Андреас Зандер, Винсент Крийхмаир, Алекси Пентюро, Адриан Смисет Сейерстед, Жустен Морисие, Матиа Касе, Рафаел Хесер. Хесер заслужава сериозни комплименти за поднесената изненада със стартов номер 28, като същото важи и за Морисие, спуснал се 34-и. Шведът Феликс Монсен се движеше дори в график за подиум, но допусна грешка и падна малко преди финала.

За носителя на малкия кристален глобус в дисциплината Крийхмаир неуспешното достигане до подиума вероятно е разочарование, особено и предвид факта, че по-рано през годината спечели световните титли ("скоростен дубъл" - Супер-Г плюс спускане) в Кортина д'Ампецо. Той не можа да стане първият скиор след Аксел Лунд Свиндал (ноември 2012 - декември 2013) с шест поредни класирания на почетната стълбица в дисциплината. По подобие на Одермат и той иначе постигна дебютния си успех в Световната купа именно в Бийвър Крийк на 1 декември 2017 година.

Матиас Майер пък вече има 18 подиума на сметката си в Супер-Г (3 победи), като изравни легендата Марко Жирардели на осмото място във вечната класация по този показател.

На 3 декември Бийвър Крийк ще е домакин на още един старт в дисциплината, а на 4-и и 5-и са двете насрочени спускания.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти