История на легендарния Бийвър Крийк и мястото му в Световната купа по ски

История на легендарния Бийвър Крийк и мястото му в Световната купа по ски

След двугодишна пауза легендарният зимен център Бийвър Крийк отново ще бъде домакин на състезания от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Американската писта "Хищни птици" ще приеме две състезания в Супер-Г (2 и 3 декември) и две в спускането (4 и 5 декември).

Трасето "Хищни птици" (Birds of Prey) е построено през 1997 година като подготовка за Световното първенство две години по-късно, като дизайнерът е олимпийският шампион в спускането от Швейцария Бернхард Руси. То включва вертикален наклон от 757 метра и 31% (17 градуса), като максималният е 63% (32 градуса).

Първият победител на тази писта е италианецът Кристиан Гедина, който печели спускането с време 1:41.16 минути, а останалите три състезания от дебютния уикенд са спечелени от австрийците Андреас Шифер и Херман Майер (Супер-Г).

На Световното през 99-а именно "Хищни птици" е арена на първия в историята споделен златен медал между Майер и норвежеца Ласе Шус в Супер-Г, като времената им са идентични до хилядна от секундата. Сънародникът на Херминатора Ханс Кнаус финишира трети с едва една стотна по-слабо време.

Около 20 000 зрители гледат на живо на 6 февруари 99-а спускането, което е рекорд за американска публика. Херман Майер отново е над всички, постигайки още една от рекордните си осем победи на пистата.

Най-бързото време в спускането в Бийвър Крийк е записано от американеца Дарон Ралвс през 2003-а - 1:39.59 минути. То маркира и 19-годишното чакане за домакинска победа в спускането, като за последно това е правил Бил Джонсън през 84-а в Аспен. През 2004-а пък американците записват исторически дубъл на първо и второ място - Боди Милър и Ралвс - в спускането.

С шест победи за Световната купа на "Хищни птици" Херман Майер е рекордьор в това отношение, следван от Тед Лигети (5), Аксел Лунд Свиндал (5), Марсел Хиршер и Боди Милър (по 4). Австрия очаквано е на върха по брой победи с 22, а зад нея са Швейцария с 14 и САЩ с 13.

Долу можете да видите изброени всички победители на пистата през годините:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти