Легендарната Федерика Пелегрини каза "край", събра велики съпернички на последното си плуване

Легендарната Федерика Пелегрини каза "край", събра велики съпернички на последното си плуване

Всяко хубаво нещо има и своя край. Този край дойде и за легендарната италианска плувкиня Федерика Пелегрини. 33-годишната Пелегрини, олимпйска шампионка на 200 метра свободен стил от Пекин 2008, официално направи последното си плуване в забележителната си кариера. Тя сложи край на спорта в първия ден от националния шампионат на Италия на малък басейн, който започна вчера.

В басейна Пелегрини се изправи срещу шест от историческите си съпернички през годините, които пристигнаха в Италия специално, за да уважат края на спортната й кариера. Редом с италианката в басейна скочиха Фемке Хеемскерк, Сара Сьострьом, Камила Петок, Сара Исакович, Евелин Верацо и Алис Мизау.

Първи коридор остана празен, но символично беше зает от френската шампионка Камий Мюфа. Нейната шапка беше поставена на стартовото блокче.

Пелегрини нарече останалите състезателки “плувни приятелки” и всички заедно стартираха за едни много вълнуващи 50 метра свободен стил. На обръщането на стената на 25-метровия басейн всички отидоха към коридор №4, за да празнуват заедно с Пелегрини края на една вълнуваща и изключително успешна плувна кариера.

Президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго също се хвърли в басейна с дрехите.

На трибуните пък се появиха плакати с благодарности към Пелегрини за всичко, което е постигнала през спортната си кариера.

В дългогодишната си състезателна кариера италианката спечели още сребърен олимпийски медал на 200 метра свободен стил от Атина 2004, шест световни титли на голям басейн и още пет медала от такива форуми, заслужи световно злато на 200 метра свободен стил и на малък басейн през 2016 г. и извоюва още седем отличия от планетарни шампионати на 25-метров басейн.

На европейската сцена на 50-метров басейн Пелегрини спечели седем титли и още 13 медала, а на 25-метров също 7 титли и още 10 други отличия.

Снимки: Deepbluemedia / Insidefoto и Getty Images

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти