Адам Пийти: Спортистите не могат да плащат сметките си с патриотизъм

Адам Пийти: Спортистите не могат да плащат сметките си с патриотизъм

Олимпийският шампион в плуването Адам Пийти призова правителството на Великобритания да засили подкрепата си за елитни спортисти, които "не могат да плащат сметките си с патриотизъм". 26-годишният Пийти изказа мнението си за подкрепата на спортисти пред депутатите заедно с параолимпийците Лорън Роулс и Ели Робинсън.

В момента в Обединеното кралство се разпределят средства за спорт, събрани чрез Националната лотария.

“Когато отидем на Олимпийските игри и ние сме трети, втори в класацията за медали, правителството ще получи цялата заслуга“, каза Пийти.

Той каза пред комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт: “Правителството и страната се възползват от тези ползи. Ние веем това знаме много гордо, но не можем да плащаме сметките си с патриотизъм. Много добре съм подкрепен от други компании и спонсори, но определено трябва да се направи повече от правителството."

Правителството обяви през август, че предоставя 77,4 милиона британски лири годишно за елитни олимпийски и параолимпийски програми през тригодишния период до Игрите в Париж през 2024 г., в допълнение към финансирането на лотарията.

Великобритания спечели 65 медала на Летните олимпийски игри в Токио в сравнение с 15 на Игрите в Атланта през 1996 г. - една година преди да бъде въведено финансирането от лотарията.

Пийти, трикратен златен медалист от олимпийски игри, също призова правителството да подобри финансирането си на масовия спорт, за да предотврати затварянето на центрове за отдих и призова за инвестиции в треньори.

“Аз не съм политик. Не знам откъде ще дойдат парите, но знам, че ако имате по-здрава нация, по-добра нация, по-щастлива нация и ценена нация, възвръщаемостта на инвестициите ще бъде страхотна“, добави той.

Правителството и лотарията заедно предоставиха 220 милиона паунда за подкрепа на обществени клубове и центрове за спорт по време на пандемията от коронавирус.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти