Гледай на живо

Церемония "Футболист на годината 2021"

Пиер Гасли очаква сложно първо Гран При на Саудитска Арабия

Пиер Гасли очаква сложно първо Гран При на Саудитска Арабия

Според звездата на тима на Алфа Таури във Формула 1 Пиер Гасли дебютната Гран При на Саудитска Арабия ще бъде изключително сложна за отборите заради наскоро положената асфалтова настилка в Джеда.

„По това, което видях в симулатора пистата е много бърза с голям брой високоскоростни завои, като някой от тях ще са слепи. Ще е сложна за каране, а новия асфалт ще добави още едно предизвикателство. Досега не е имало състезания там, няма да има гума по пистата и може би ще има още масла, които да излизат от асфалта. Това се случва на новите писти. Ще имаме улична писта с екстремно ниски нива на сцепление, което ще направи нещата много интересни“, каза французинът.

Във Формула 1 не се притесняват от строежа на пистата в Саудитска Арабия
Във Формула 1 не се притесняват от строежа на пистата в Саудитска Арабия

Организаторите на състезанието в Джеда обаче вече обявиха, че ще обработят пистата по подобие на колегите си в Сингапур, за да се избегне повторение на случилото се в Гран При на Турция през 2020. Тогава „Истанбул Парк“ бе преасфалтирана само седмици преди завръщането на Формула 1, но настилката не бе обработена и през целия уикенд тя даваше изключително ниски нива на сцепление. 

Пистата на брега на Червено море бе конструирана в рекордно кратки срокове, тъй като нейният строеж започна през април тази година. Тя е с дължина от 6.174 километра и се очаква средната скорост за обиколка да бъде над 250 км/ч в квалификационни условия.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти