Четвърто реми в битката за световната титла по шахмат

Четвърто реми в битката за световната титла по шахмат

Четвъртата партия от мача за световната титла по шахмат между шампиона Магнус Карлсен и претендента Ян Непомнящи отново не излъчи победител. Подобно на предишните три и тази партия, в която норвежецът бе с белите фигури, приключи с реми, което бе фиксирано с трикратно повторение на 33-тия ход.

След като във втората партия от мача 30-годишният Карлсен изненада Непомнящи с нетрадиционния за него откриващ ход d4, сега норвежецът се върна към обичайното е4. Двамата гросмайстори разиграха руска партия, което бе по вкуса на играещия с черните Непомнящи. Руснакът успя да размени дамите с противника си още на 16-ия ход и след него бе ясно, че Карлсен трудно ще може да продължи да търси победата.

В сряда предстои петата партия от мача, който се провежда в Дубай. В нея с белите фигури ще бъде 31-годишният Непомнящи.

Мачът за световната титла се провежда в 14 партии по класически шахмат, като при равенство в тях ще се изиграе тайбре на съкратена контрола. Наградният фонд е 2 милиона евро, като победителят ще вземе между 60 и 55 процента от сумата, в зависимост това дали спечели още в редовните 14 партии, или се стигне до тайбрек.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти