Ските ни очакват да спечелят 10 квоти за зимната Олимпиада в Пекин 2022

Ските ни очакват да спечелят 10 квоти за зимната Олимпиада в Пекин 2022

Ръководството на Българската федерация по ски се надява на десет квоти за зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари догодина.

"В момента имаме шест потвърдени квоти - три в алпийските ски и по една в сноуборда, ски-скока и ски-бягането. Имаме възможност за още четири - две в алпийските ски и две в ски-бягането. Квотите ще се определят според ранглистата на (световната федерация) ФИС на 20 януари. Разчитаме нашите спортисти да покажат най-доброто в следващите почти два месеца. Осигурихме оптимални условия за подготовка през лятото, според възможностите на федерацията. Всички състезатели и треньори са ваксинирани. Надяваме се да бъдат здрави и да разкрият потенциала си", каза заместник председателят на БФСки Георги Бобев.

Екип от специалисти от централата ще се включи и в организацията на Зимните Игри от 4 до 20 февруари в Китай.

"Общо с доброволците над 15 души от Българската федерация по ски, някои от тях с лични покани, ще участват в организацията за Зимната Олимпиада. Явно, това, което правим като домакини на големи състезания в последните години, се оценява", каза още Бобев.

Председателят на БФСКи Цеко Минев обясни, че основната цел са Олимпийските игри в Пекин.

"Основната ни насоченост са Олимпийските игри. Те са най-важни и приоритетни. След това са стартовете от Световната купа и от Европейската купа. Направихме всичко възможно, за да осигурим на нашите състезатели условия за оптимални тренировки през лятото - лагери на сняг, физическа подготовка. Смятаме, че всички да в добра форма, а надеждите ни са за добро представяне в Пекин. Надяваме се всичко да се проведе както трябва, въпреки сложната епидемиологична обстановка", каза Минев.

От БФСки алармираха, че средствата, отделяни от държавата за подготовката на елитните спортисти, са крайно недостатъчни.

"Бюджетите не са променяни в последните десетина години. Дори в последния олимпийски цикъл финансирането беше намалено с около 40 процента. Искам да благодаря на Министерството на спорта за проявеното разбиране и за подписания анекс за допълнителни пари, които да ни помогнат за подготовката през ноември и декември.

В нашия бюджет 1/3 от средствата идват от държавата, а 2/3 са от спонсори. Но парите не достигат. За един елитен атлет са нужни 300, 400, 500 хиляди евро на сезон. Водещите федерации по ски, с които ние се стремим да се конкурираме, разполагат с по 20-25 милиона евро на сезон. Под нашата шапка са четири зимни спорта, които разпределят 55 комплекта медали на Олимпиадата, а за година и половина сме получили 3 милиона лева. Елитният спорт трябва да стане държавна политика, ако искаме да имаме успехи. Затова трябва драстично увеличение на парите. Имаме не малко състезатели в световния елит или около него. За нас класиране в топ 30 на алпийските ски, където в световната ранглиста на ФИС в слалома например има над 7000 състезатели, както и в топ 16 на сноуборда, е изключително постижение. С минимални средства и максимални усилия успяваме да се държим сред най-добрите. Но трябва инвестиция, да се намерят механизми за увеличаване на средствата за високо спортно майсторство", заяви Бобев.

Министерството на спорта планира въвеждането на нова наредба за финансовите на олимпийските спортове.

"Подготвя се нова наредба. В нея трябва да се отчита мащаба на спортовете, социалния интерес, защото има спортове с по 15 състезатели в световен мащаб, а при нас елитните спортисти са десетки хиляди. Ако се случи отново да имаме намаляване на средствата, няма да стоим безмълвни", каза Минев.

Още от Зимни спортове

Виж всички