Летящото Renault 4

Летящото Renault 4

През 2021 г. се навършват 60 години от създаването на Renault 4L, модел с над 8 милиона продажби в над 100 страни за период от повече от 30 години. Много повече от автомобил, 4L е истинска икона.

За да отпразнува своята 60-та годишнина, Renault провежда година на тържества, състояща се от редица инициативи. За да завърши подобаващо, марката решава да обедини усилия с дизайнерски център TheArsenale, за да създаде демонстрационен автомобил, предоставящ футуристична и нестандартна интерпретация на 4L.

Оригиналното Renault 4 е семпъл, ефективен и гъвкав автомобил, проивеждан между 1961 и 1992 г. Автомобил със „сини дънки“, както го описва бившият ръководител на Renault Group, Пиер Драйфус. Истинска икона, превозваща семейства, компании и дори жандармерията и La Poste, както и помагаща на няколко поколения млади автомобилисти да се придвижват. Неговите ценности и качества убеждават TheArsenale да си сътрудничи с Renault в създаването на 4L, предназначен да се движи по немаркираните магистрали над нашите глави.

AIR4, „ЛЕТЯЩОТО“ RENAULT 4

Renault си партнира с TheArsenale в този наистина уникален проект и резултатът е безпрецедентен. AIR4 е символ на независимост и свобода, породен от осъзнаването, че трафикът се увеличава, животите ни се забавят, а светът над нас е безпрепятствен. Така AIR4 претендира за въздуха като новия път на бъдещето.

По отношение на дизайна, AIR4 довежда до реинтерпретация на ретро иконата от TheArsenale далеч от езика на съвременния дизайн на автомобили. Автомобилът, изцяло изработен от въглеродни влакна, запазва контурите и масата на оригиналния 4L, но представя нови динамични възможности. Здравината е напълно преработена, за да включва нови концепции като тяга или издигане, което изисква часове изчисления и тестове. Опирайки се на генеративни техники за проектиране, използващи изкуствен интелект, инженерите на TheArsenale успяват да тестват терабайти данни, за да подобрят и прецизират идеите на дизайнерите, дори преди да започнат първите изпитания в реална среда.

„След едногодишно празненство искахме да създадем нещо нетрадиционно, за да завършим 60-ата годишнина на 4L.” подчертава Арно Белони, глобален маркетинг директор на марката Renault. „Това сътрудничество с TheArsenale пасна идеално. Летящият демонстационен автомобил AIR4 е нещо невиждано досега и намигване за това как може да изглежда тази икона след още 60 години.“

AIR4 няма нужда от колела, за да се движи. Вместо това моделът разполага с четири двуперкови витла, по едно във всеки ъгъл на автомобила. Шасито е разположено в средата на ротационната рамка и водачът може да достъпи и да заеме място в кабината, като повдигне преобразения корпус на Renault 4, който е закрепен на шарнири отпред.

От техническа гледна точка, AIR4 се захранва от литиево-полимерни батерии от 22 000 mAh, които генерират обща мощност от 90 000 mAh. Автомобилът разчита на хоризонтална максимална скорост от 26 м/сек, с наклон от 45° по време на полети и до 70° максимален наклон. Може да лети на височина до 700 м със скорост на излитане 14 м/сек, поддържана при 4 м/сек от съображения за безопасност и скорост на кацане от 3 м/сек. Не на последно място, AIR4 предлага максимална векторна тяга от 380 кг, тоест 95 кг на витло.

AIR4 е измислен, проектиран и сглобен изцяло във Франция в сърцето на първия технологичен парк в Европа в София Антиполис на Лазурния бряг.

ПОДРАЗДЕЛЕНИЕТО “ROAD TO AIR” НА THEARSENALE

TheArsenale отстоява предположението, че иконите на автомобилната култура са вечни. Този автомобил е първият продукт от подразделението ROAD TO AIR на TheArsenale, което предвижда бъдещата транспортна мрежа да бъде в небето. AIR4 е дело на Патрис Менян, главен изпълнителен директор и основател на TheArsenale, който се стреми да създаде нов вид превозно средство, което предизвиква емоции, установява идентичност на марката и предлага удоволствие.

„Посветих живота си на страстта към мобилността и непрекъснато изследвам всички аспекти на движещия се свят.” казва Патрис Менян. „След 25 години изследвания, насочени към бъдещето, ние вярваме, че иконите на автомобилната култура са вечни, независимо дали на земята или във въздуха. Вече 60 години Renault 4 се управлява от обикновени хора, които го правят необикновено. Това е автомобил, който символизира приключението: семпъл, практичен, полезен и толкова модерен, колкото и ретро. Повечето шофьори ще ви кажат, че ви позволява да пътувате по различен начин и да изживеете приключение. Това „различно пътуване“ вдъхнови мен и моя екип. С AIR4 от TheArsenale Renault 4 е готов за едно от най-големите си приключения досега.”

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА

След дигиталното си представяне днес, 26 ноември, от следващия понеделник до края на годината AIR4 ще бъде изложен в Atelier Renault на Шанз Елизе, заедно с други исторически версии на Renault 4.

В началото на 2022 г. AIR4 ще кацне на американска почва в Маями и след това в Ню Йорк, преди пит стоп в Макао.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти