18-кратен шампион от Големия шлем ще може да продължи кариерата си в тениса на колички

18-кратен шампион от Големия шлем ще може да продължи кариерата си в тениса на колички

Британецът Алфи Хюет ще може да продължи кариерата си в тениса на инвалидни колички след промяна в правилата на международната федерация по тенис (ITF). 18-кратният шампион от Големия шлем е с Болест на Пертес - ортопедично заболяване, което засяга бедрените кости.

Според старите правила заболяването не бе класифицирано като достатъчно сериозно, за да налага използването на инвалидна количка. Това означаваше невъзможност за Хюет да се състезава в турнири по тенис на колички след Параолимпийските игри в Токио.

От международната тенис федерация обаче са внесли промени в критериите, които изключват само играчи, които могат да се състезават изправени.

23-годишният Алфи Хюет е получил информацията по време на пътуване в Амстердам, където е преминал нови тестове.

"Бях изтощен от пътуването предишната нощ и не успях да спра сълзите си, когато научих новината. Сигурно сте имали момент в живота си, в който сте почувствали голямо бреме да пада от раменете ви", коментира Хюет пред британски медии.

Тази година той защити титлата си на сингъл от Откритото първенство на Франция, а сега ще може да се състезава и на предстоящото Открито първенство на Австралия.

Гледайте ATP 1000, 500, 250, Finals, Next Gen, CUP и още много тенис на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички