Европейски шампион по борба от Украйна ще се състезава за България

Европейски шампион по борба от Украйна ще се състезава за България

Украинецът Семьон Новиков, европейски шампион по борба класически стил в категория до 87 килограма от Рим 2020, ще се състезава за България, съобщи украинското издание "XSPORT".

23-годишният Новиков, който е и двукратен европейски първенец за младежи до 23 години, е решил да смени националността си и да продължи кариерата си като български представител.

Като причина за това изданието изтъква желанието на родения в Харков борец да участва на Олимпиада. В неговата категория в националния отбор на Украйна се състезава олимпийския шампион, двукратен световен и трикратен европейски първенец Жан Беленюк.

Новиков, който спечели европейската титла за мъже през февруари миналата година в италианската столица Рим, не беше доволен от решението на националната федерация по борба да предпочете по-опитния му 30-годишен конкурент вместо него за Игрите в Токио през това лято, където именно Беленюк стигна до златото.

"Никой не ми беше обещавал схватка с Беленюк (за определяне на участника на Игрите в Токио 2020). За последно се срещнахме с него преди 2,5 години. Тогава ме победи, не споря. Но след това имам още само една загуба. Не искам да говоря по тази тема. Така са преценили - така са постъпили. Разбирам, че трябва да чакам още три години до следващата Олимпиада. Вече започнах подготовка и набирам обороти. Злато в Париж? Разбира се. Казах го и сега трябва да отговарям за думите си на тепиха", каза Новиков през август преди спечелването на титлата от Беленюк.

В българския национален отбор по класическа борба в категория до 87 килограма през последната година се състезаваха Тарек Абделслам, Даниел Александров и Йоан Димитров.

Александров участва в двете олимпийски квалификации за Токио 2020 в Будапеща през март и в София през май, но не успя да спечели квота за Игрите.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти