Чех и други плувни асове обвиниха треньор в тормоз

Чех и други плувни асове обвиниха треньор в тормоз

Известният унгарски треньор по плуване Дьорд Тури е подложен на жестоки критики заради обвинения в малтретиране на негови състезатели. Най-известният от тях е олимпийската икона и наскоро пенсиониран мултишампион Ласло Чех. Той първи разкри публично подробности за тренировките на специалиста в клуб Kőbánya. Тури в момента е вицепрезидент на Унгарската асоциация по плуване.

Чех заяви, че треньорът е заплашвал състезателите си, че ще бъдат удряни с дървения прът за обучение, ако целите в тренировката не бъдат постигнати. Асът в бътерфлая и съчетаното използва думи като „душевен терор“, „нервност“ и „борба за оцеляване“, когато в интервю в края на миналия месец описа предполагаеми нездравословни условия на подготовка. Чех допълни, че целта на Тури е да пречупи своите възпитаници. А това означавало, че нито една тренировка не е минавала без някой да се разплаче. 

След като Чех разбуни духовете, проговориха и други плувни унгарски звезди, разказали за методите на обучение на Тури. Доминик Козма, който тренира при него до 2014 г., разкри, че „доста често се е случвало наставникът му да извади някой от басейна за косата. Друг мултимедалист - Петер Бернек, заяви, че Тури му е крещял по неприемлив начин още от 14-годишна възраст.

„Той има две лица. Това извън басейна и друго, когато влизаше в комплекса. Трансформираше се“, каза Барнек. 

В интервю за 24.HU, публикувано след обвиненията, Тури се защити, посочвайки, че този стил на тренировки е бил валиден преди десетилетия. Той призна, че е ползвал прът, но само за да покаже къде плувецът е допуснал грешка или за да поправи техниката си.

В момента петчленна комисия, назначена от президента на Унгарската федерация по плуване, разследва обвиненията срещу Тури. Треньорът заяви, че ще сътрудничи напълно.

bgswim.com

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти