Нидерландия надигра категорично Норвегия и "подпечата" визите си за Катар

Нидерландия надигра категорично Норвегия и "подпечата" визите си за Катар

Нидерландия постигна голямата си цел, спечели своята група G и се класира директно за Световното в Катар през следващата година. Домакините, които днес не можеха да разчитат на скамейката на своя наставник Луис Ван Гаал, отбелязаха късни попадения чрез Стивън Бегвайн в 84-ата и Мемфис Депай, за да “подпечтат” визите си. Двубоят бе решителен, тъй като при определено стечение на обстоятелствата и триумф на гостите, “викингите” можеха да изхвърлят своя противник, но слабото им представяне в срещата не даде такъв шанс.

“Лалетата” започнаха активно срещата и до голяма степен контролираха случващото се на терена от първата минута. На два пъти между 10-ата и 15-ата минута хубави центрирания от двете страни достигнаха до границата на малкото наказателно поле, но в крайна сметка топката не влизаше в мрежата. Първият път бранителите успяха да я блокират, макар и с цената на леко разбъркване, а при вторият Мемфис Депай стреля слабо.

В следващите минути Норвегия успя да изнесе играта в малко предни позиции и опитваха да пресират около центъра на терена, за да не позволяват на домакините да атакуват по-свободните зони пред тяхното наказателно поле. Йорян Ниланд обаче трябваше да се намесва решително няколко минути преди края на първото полувреме, когато хубав удар след една лошо изчистена топка отправи Мемфис Депай.

Норвегия създаде първото си по-опасно положение пред вратата на Силесен в 54-ата минута, когато дълъг тъч достигна до резервата Кристиан Торствед, но той стреля покрай вратата. В следващите минути отново Нидерландия пое инициативата в срещата, но голяма част от разиграванията на домакините се случваха основно по ширина на терена и търсеха свободни пространства около и в наказателното поле.

В средата на минутите между 60-а и 70-ата Бергвайн напредна добре и влезе в наказателното поле, където центрира балонно, но последвалият удар на Арно Данжума мина над вратата. В 76-ата минута Мемфис Депай получи отново от крилото на Тотнъм отлична топка в наказателното поле, но стреля слабо и бранител изби топката. Отлично представящият се в тези минути Стивън Бегвайн откри резултата за Нидерландия 6 минути преди изтичането на редовното време с плътен удар за 1:0 след пас на Данжума. “Лалетата” направиха отлична контраатака в добавеното време, когато отново крилото пое една топка около центъра на терена, напредна много бързо, навлезе в наказателното поле и там без да покаже егоизъм подаде към Мемфис Депай, който реализира за 2:0.

По този начин Нидерландия се класира за Световното първенство следващата година, а втори в групата остана Турция, която ще трябва да играе бараж през март.

Още от Футбол свят

Виж всички