FIVB излезе с изявление относно информациите за екзекуция на волейболистка в Кабул

FIVB излезе с изявление относно информациите за екзекуция на волейболистка в Кабул

Международната федерация по волейбол (FIVB) излезе с официално становище относно информацията, че членове на движението на талибаните в Афганистан са екзекутирали Маджабин Хакими. Загиналата е била член на националния отбор за девойки.

"Международната федерация по волейбол е изключително шокирана и ужасена от съобщенията в някои медии за трагичната смърт на Маджабин Хакими. Трябва да се отбележи обаче, че има противоречиви информации за причината за смъртта ѝ. Поради това FIVB продължава да търси истината относно подробностите“, съобщават от FIVB.

В някои медии се появиха дописки, позоваващи се на треньора на волейболистката, че тя е била екзекутирана в Кабул, заради възраженията си за забраната на жените да спортуват. Според Inside the Game убийството е извършено в началото на октомври, а една от причините за нея е масовото напускане на страната от спортисти след завземането на властта от талибаните. През цялото това време близките на убитата са мълчали, тъй като са били сплашени, твърди треньорът. Наставникът е дал интервю пред Persian Independent, в което предупреждава, че всички спортуващи момичета са в опасност в Афганистан.

"Категорично осъждаме всяка форма на насилие, насочена срещу други хора, особено здрави, млади и талантливи спортисти. FIVB подкрепя правото на всички да спортуват без страх, предразсъдъци или сплашване", се казва още в изявлението на FIVB.

Според информации в медиите някои от спортистите в страната е трябвало да изгорят екипировката си, за да спасят себе си и семействата си.

"Спортът и ценностите, които представлява, са в основата на здравото гражданско общество. FIVB ще продължи да работи усилено с други спортни организации, правителства и обществени групи, за да гарантира безопасността и благополучието на всеки, който иска да практикува някакъв спорт", се казва още в съобщението на FIVB.

Според Persian Independent само две състезателки от афганистанския женски волейболен отбор са успели да напуснат страната след идването на талибаните на власт. Останалите продължават да живеят в страх – някои от тях се крият. От ФИФА подкрепиха Катар и Албания за евакуацията на 57 души - главно жени и деца, които са били част от живота в страната, свързан с футбол и баскетбол. Седем таекуондисти от Афганистан достигнаха до Австралия и получиха статут на бежанци през септември.

Талибаните вярват в законите на шериата и ограничават свободите на жените.

БНТ

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички