Страхотен вело байк парк радва младите хора в Севлиево

Страхотен вело байк парк радва младите хора в Севлиево

Община Севлиево съвместно с Bike Ventures, местния клуб по колоездене Хоталич-Севлиево и в партньорство със швейцарската фирма Velosolutions изградиха вело байк парк в Севлиево, който се радва на голяма популярност сред младите хора в града. Многофункционалната площадка за практикуване на планинско колоездене и ролкови спортове е с площ от около 2 900 кв. м. и e част от градски парк "Черничките".

14 Страхотен вело байк парк радва младите хора в Севлиево

Денивелацията на терена е със силен наклон, като са изградени множество изкуствени неравности и виражи за практикуване на екстремно колоездене. Достъпът до новопроектираната зона се осъществява от велосипедната алея, разположена в парка.

В многофункционалната площадка за практикуване на планинско колоездене и ролкови спортове има няколко зони:

- Асфалтов пъмп парк с площ от около 500 кв. метра, който съчетава уникален дизайн и ефективно използване на пространството. Съоръжението е изградено така, че да е подходящо за използване както от по-малки деца и начинаещи, така и да бъде максимално забавно и за по-напредналите в спорта. Повърхността е от асфалт, който осигурява максимална издръжливост, изчистен вид, функционалност на трасето при всякакви метеорологични условия и изисква минимални усилия за поддръжка. Съоръжението предоставя възможност за комплексно трениране на всички умения и техники в колоезденето - изпомпване, завиване, баланс, генериране и контрол на скоростта, скокове и други. Площадката може да се използвана с планински велосипеди, БМХ колела, детски баланс байк, тротинетки, скейтборд, ролери и други.

- Зона за дърт джъмп със скокове за по- напреднали колоездачи. Състои се от три скока и един вираж за смяна на посоката. Скоковете са направени от дървена конструкция и дървена платформа, а мястото на приземяване (попивка) е от изкуствено оформен насип от почва. Скоковете са изградени така, че да могат да бъдат скачани с по-голяма амплитуда във височината и да дават възможност за изпълняване на трикове, познати от дисциплината "дърт джъмп".

- Детски полигон за най-малките колоездачи. Съчетава линия от четири типови съоръжения, както и два завоя тип “вираж” от изкуствени насипи. Полигонът е изграден на равна повърхност с минимален наклон между препятствията, като целта е да се предостави възможност за безопасно упражняване и развитие на основните умения за баланс, координация, завиване, спиране и др., от навлизащи в колоезденето деца.

- Зелена линия. Зона с минимална трудност, която запазва трасето на изградена вече линия и се допълва с няколко нови типови съоръжения за преминаване и баланс. Използва се лек естествен наклон за генериране на скорост за преминаване през препятствията, които дават възможност за забавно надграждане на уменията за баланс, контрол на скоростта, завиване и техники за преминаване на неравности.

- Синя линия. Състои се от две линии с по четири елемента с различна степен на трудност от т. н. “Tabletop” скокове, изкуствено оформени насипи при които има равна част между скока и мястото за приземяване, линията е преходна между начинаещи и по-напреднали колоездачи. Целта е да се предостави възможност за развиване и упражняване на уменията за скачане, като се изградят прогресивно нарастващи по-големина скокове, които ще могат да бъдат безопасно преминавани с постепенно увеличаване на скоростта и амплитудата на скачане.

- Червена линия. Изградена е от три скока за по-напреднали от изкуствено оформени насипи от почва, като се използва вече съществуващо трасе. Линията завършва със скок за трикове, който е с по-голяма и широка платформа за приземяване с цел да се даде възможност за трениране изпълнението на различни фрийстайл трикове с колелото.

- Черна линия. Има общо начало с „червената“ като след разделянето им следва скок за най-напредналите с най-голямо разстояние между скока и мястото за приземяване.

- Траял ЗОНА – зона, състояща се от различни елементи скални блокове, естествени дървени трупи, дървени скари за упражняване уменията на колоездачите за баланс, подскоци на една гума, завъртания и други. Съоръженията дават възможност за навлизане на нови колоездачи в дисциплината траял, както и за трениране на по-опитните.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти