Клубовете от Премиър лийг "сложиха спирачка" на очакваните грандиозни харчове на Нюкасъл

Клубовете от Премиър лийг са провели заседание в понеделник, на което е гласувано временно замразяване на подписване на спонсорски договори с фирми пряко свързани със собствениците на клубове.

Това е отговор от страна на тимовете, които продължават да се борят срещу сделката по закупуването на Нюкасъл от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, която направи "свраките" най-богатият клуб в света. Цели 18 от членовете на Премиър лийг са дали своя вот за решението, а единствено Нюкасъл е бил против, от Манчестър Сити пък са се въздържали.

Това решение цели да се ограничат изкуствено завишаване на рекламни договори, което да позволи нерегламентирано наливане на пари в отборите, след което и харчене на средства повече от наличните на пазарен принцип. Решението за временно замразяване на тази възможност ще е в сила само за месец, а през това време се очаква да се проведат интензивни разговори за трайна промяна на правилата.

Клубовете в най-високото ниво на английския футбол са изключително недоволни от действията на ФА по казуса и това, че в крайна сметка сделката бе осъщствена, след като бе временно спряна преди година и половина. Финансовият феърплей в Англия в момента гласи, че не се допуска по-голяма загуба от 105 милиона паунда в разстояние на тригодишен период.

Още от Футбол свят

Виж всички