Гледай на живо

14:30 часа: Очакванията на Станимир Стоилов за сблъсъка с Царско село

Фемке Бол и Саша Зоя са "Изгряващите звезди" на Европейската атлетика за 2021 г.

Фемке Бол и Саша Зоя са "Изгряващите звезди" на Европейската атлетика за 2021 г.

Европейската рекордьорка на 400 метра с препятствия и бронзова медалистка от Олимпийските игри в Токио Фемке Бол (Нидерландия) и световният рекордьор на 110 метра с препятствия за юноши под 20 години, както и световен шампион за възрастта, Саша Зоя (Франция) бяха избрани за “Изгряващи звезди” на Европейската атлетика за 2021 година. Двамата получиха своите трофеи на специална церемония вчера.

Бол напправи впечатляващо участие в зала и на открито, след като спечели всичките си състезания на 400 метра под покрив, а освен това стана европейска шампионка на 400 метра и с щафетата на Нидерландия на 4 по 400 метра.

На открито Бол записа победи в 11 от своите 12 старта, като единствената й загуба беше на олимпийския финал на 400 м/пр в Токио, където тя завърши трета с нов европейски рекорд от 52.03 секунди.

Саша Зоя

Зоя пък беше непобедим над препятствията. Французинът постави два световни рекорда на 110 метра с препятствия за юноши под 20 години на планетарния шампионат за възрастта в Найроби (Кения) - 12.93 и 12.72 секунди.

19-годишният талант спечели и европейското злато за юноши под 20 години в Талин с 12.98 секунди по-рано през сезона.

Мария Андрейчик

Полякинята Мария Андрейчик получи специалната награда на Европейското атлетическо общество за своя докосващ сърцата жест, който направи след Игрите в Токио, където спечели сребърен медал в хвърлянето на копие. Тя продаде своето отличие на аукцион, за да даде парите за сърдечна операция на малко момче.

Още от Лека атлетика

Виж всички