Рали Монца с обновен маршрут за 2021 година

Рали Монца с обновен маршрут за 2021 година

За втора поредна година Монца ще приеме финалният кръг от сезона в Световния рали шампионат (WRC).

Както и през 2020 Рали Монца отново ще бъде базирано около легендарната едноименна писта и ще съдържа 16 етапа с обща дължина от 254.46 километра. Тази година обаче само половината от изпитанията ще бъдат в пределите на „Монца“, а останалата част ще бъде по планинските пътища в региона Бергамо.

Себастиен Ожие

Именно тези планински етапи ще сложат начало на ралито на 19 ноември, преди в следобедната част от деня да се проведат четири отсечки на „Монца“. Вторият ден от Рали Монца ще следва подобна схема, като последното изпитание в него ден ще бъде късно вечерта на фарове. Финалният ден за сезон 2021 в Световния рали шампионат ще бъде базиран изцяло в пределите на „Храма на скоростта“.

Монца приема последния кръг за сезон 2021 във WRC
Монца приема последния кръг за сезон 2021 във WRC

През 2020 победата в Рали Монца грабна Себастиен Ожие с Toyota, който си подсигури и своята седма титла след отпадането на Елфън Евънс в планинските етапи в съботния ден. Французинът гони своята осмо корона през тази година, като той може да си я гарантира още тази седмица ако спечели седем точки повече от Евънс в Рали Испания. Ако това не се случи то отново Рали Монца ще реши битката за титлата във WRC. 

Рали Япония отпадна от календара на Световния рали шампионат
Рали Япония отпадна от календара на Световния рали шампионат

Самото рали ще се проведе в периода 19-21 ноември като тази година то заменя отмененото заради пандемията Рали Япония, което трябваше да бъде последен кръг за сезон между 12 и 14 ноември.

Още от Моторни спортове

Виж всички