Любомир Ганев: Ще изискваме от треньорите ясна концепция за период от поне 2-3 години

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев заяви, че федерацията ще изисква ясна концепция за период от поне 2-3 години при назначаването на всеки треньор на национален отбор при подрастващите.

Той добави, че селекционерът на младежкия национален отбор до 19 години Мартин Стоев е дошъл точно с такъв план, федерацията е изпълнила условията му за подготовка и това е причината тимът да достигне до финала на световното първенство в Иран.

"Поздравявам Мартин и отбора. Но за нас тяхното представяне не беше изненада. Единствен от всички треньори Мартин Стоев дойде при нас с много ясна програма. Направихме всичко, което той поиска. По тази причина се наложи да увеличим четири пъти бюджета за подготовка на националния отбор до 19 години. Той и тийм мениджърът свършиха всичко. За пръв път изпратихме младежки национален отбор за контролни мачове в САЩ. Само билетите до там струваха над 20 000 евро. Но когато треньорите имат точна и ясна програма, ние като федерация ще намерим начин да осигурим нужните средства за подготовка", коментира Ганев.

Мартин Стоев: Във всеки мач трябва да играят най-добрите, за да върви напред българският волейбол
Мартин Стоев: Във всеки мач трябва да играят най-добрите, за да върви напред българският волейбол

"Този отбор спечели Балканиада в по-голяма възрастова група, победиха и отбори в САЩ, които са по-големи от тях. Треньорът и отборът материализираха дадената им възможност. Благодаря им още веднъж за това, което постигнаха в Иран. Успяха много да ни зарадват", допълни президентът на БФВолейбол.

"За съжаление с другите две възможности, които имахме - световното първенство за младежи до 21 години и европейското първенство за жени, не успяхме да се справим. Радостната новина е, че върнахме популярността на женския отбор и той вече е на едно ниво с мъжкия национален отбор. За него се отделят еднакви средства - и за подготовка, и за екипировка. Но за разлика от мъжете, жените показаха душа и сърце на европейското първенство. И двата отбора отпаднаха на осминафиналите, но по много различен начин, защото едните показа борбеност, а другите - не", допълни Ганев.

"Всяка победа се извоюва на игрището. Ние като федерация трябва само да изберем треньор. След това той си избира щаб, ние го утвърждаваме, а след това треньорът и щабът викат волейболисти. За да биеш, трябва да тренираш повече от съперника и да имаш по-голямо желание от него. Три са ключовите компоненти: Влагане на тренировки; Слушане на треньорите; Желание. Федерацията, дори и най-богатата, не може да обещае повече пари на играчите от клубните им отбори. Но играчите могат спечелят пари от наградните фондове на турнирите, в които участват. Личи си, когато се играе с желание и мотивация. В това отношение отборът до 19 години може да бъде пример за всички", каза от президентът Ганев.

Юношите до 19 и Мартин Стоев са номер 1 за септември
Юношите до 19 и Мартин Стоев са номер 1 за септември

"В четвъртък има Управителен съвет на федерацията, на който ще приемем докладите на треньорите на националните отбори. След това треньорската комисия ще ги чете и ще решава какво да прави. Ще искаме обаче от всеки треньор програма за развитие за поне 2-3 години напред. Да се посочи едно ядро от играчи, на които ще се разчита основно и около които ще се градят националните отбори", допълни той.

Любо Ганев посочи, че предстоят и разговори с националните селекционери на мъжкия и женския отбор - Силвано Пранди и Иван Петков.

"С Иван Петков сме се разбрали да се видим през октомври, Аз еднолично не мога да кажа какво ще се случи. Решение ще вземе целият Управителен съвет. За Пранди на този етап не мога да кажа нищо. Но дори Пранди да бъде освободен, на негово място ще дойде Николай Желязков. Няма друга възможност. От чужбина имаме запитвания за треньорския пост при жените, но ние не работим със слухове. Мога да ви уверя, че през ноември ще знаем кои ще бъдат треньори, за да могат и те да направят плановете си за подготовка за догодина", каза още Ганев.

Той посочи и обективни причини за незадоволителното представяне на националния отбор за мъже в последните години.

"Последните 5-6 години не сме играли нито едно първенство с основните си играчи на всички постове. Винаги има някой отсъстващ. Затова взехме решение да започнем плавна подмяна на поколенията в националния отбор. Имахме едни планове, но за съжаление те се объркаха много рано, което повлия на всички в отбора и срина морала им. В Лигата на нациите по волейбол Цветан Соколов трябваше да играе в първите девет мача и да почива в последните три. Той обаче се контузи още в четвъртия и без него пропуснахме възможности да спечелим мачове, които можеше да вземем. 

Нека не забравяме, че в крайна сметка играчите са тези, които са на полето и отиграват топките. Когато състезател бърка флот сервис при 24:24, няма как виновен да е треньорът. Затова на тима му трябват лидери, но лидер не се става от днес за утре. Лидерството е във всички аспекти - от играта на терена, през отношението към съотборници, треньори, съдии и до влагането в тренировки. В националния отбор трябва да се играе по убеждение. Ако един треньор работи добре, никой няма да го смени. Един треньор може да мотивира, но може и да разколебае един състезател", завърши Ганев и добави, че е възможно да настъпят промени и в Треньорската комисия, която определи като една от най-важните заедно с тази за Детско-юношески волейбол.

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Снимки: Борислав Трошев

Още от Волейбол

Виж всички