Мартин Стоев: Във всеки мач трябва да играят най-добрите, за да върви напред българският волейбол

Наставникът на националния отбор по волейбол за младежи до 19 години Мартин Стоев заяви, че за да тръгне отново напред българският мъжки волейбол, трябва да най-добрите играчи да играят във всеки мач. Стоев получи наградата за "Треньор на месец септември" за достигането до финала на световното първенство за младежи до 19 години в Иран. Тимът на младите волейболисти пък бе избран за "Отбор на месеца".

"Благодаря за оценката. Това означава, че сме си свършили добре работата. Представянето ни в Иран зарадва много хора. Разбрах го, когато се прибрахме в София, защото тогава видях колко много хора се следели нашита мачове с интерес. Знаете каква е обстановката сега с коронавируса и всички ограничения, така че съм доволен, че успяхме да донесем малко радостни мигове на българския народ. Стигнахме до сърцата на хората с нашите добри игри в Иран, но те са следствие на добрата подготовка, която направихме. Трябва да благодаря на Българска федерация по волейбол и на президента Любомир Ганев, че ни осигуриха всички условия", каза Стоев.

4 Пресконференция на Любо Ганев и Мартин Стоев

"Съжалявам, че и други колеги не са тук, защото федерацията се постара с организацията на европейското първенство за жени и на световното първенство за младежи до 21 години. Но важното е, че все още се случва нещо в нашия спорт", коментира Стоев.

Старши треньорът бе попитан и кое е било най-трудно за него по време на подготовката и самото първенство. "Въпреки страха ми от летене със самолет, не е имало вариант да не отида на световното първенство. Това щеше да означава, че предавам отбора. Но самолетът не беше най-голямата трудност и вече машините не са като онези отпреди 11 години, когато за последно летях. Да си призная честно, нямаше големи трудности, защото играчите чакаха мачовете с нетърпение.

Мотивацията им беше огромна и те имат глад спечелване на шампионати. Много хора ме питаха дали не е грешка, че правя подготовка с толкова малък състав, тъй като тренирахме 70 дни. За мен обаче е важно да има конкуренция кой ще играе на терена, а не кой ще се качи в самолета", посочи той.

4 Пресконференция на Любо Ганев и Мартин Стоев

Стоев коментира и проблемите в мъжкия национален отбор. Преди 15 години наставникът изведе тима до бронзовите медали на световното първенство в Япония. "Сами виждате, че от 2012 година има регрес в представянето на националния отбор. Той беше шести в световната ранглиста, а сега е на 21-во или 22-ро място. Състезателите имат огромна мотивация, когато ги извикат за първи път, но след това забравят откъде са тръгнали, след като подпишат договори в чужбина. Смятам, че ако един волейболист има възможност да се представи на две витрити - на клубно и национално ниво, то той трябва да го направи. Разбира се, всеки решава сам за себе си, но има примери много - не само Словения, но и Сърбия. И двата отбора не играха на Олимпийските игри, но бяха с най-добрите си отбори в Лигата на нациите по волейбол. Смятам, че за да можем да се изкачим в ранглистата отново, трябва във всеки мач и всеки турнир да играем с най-добрите си състезатели", каза още наставникът на младежите.

Снимки: Борислав Трошев/Sportal.bg

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички