Биляна Дудова: Надявам се тази титла да послужи за мотивация на всички деца в България

Световната шампионка Биляна Дудова иска да бъде пример за децата в България и се надява с титлата си от турнира в Осло миналата седмица да е успяла да ги мотивира да се захванат с тренировки и спортуване. Националката добави, че през уикенда е била на състезание в Перник и сама е видяла емоцията сред малките борци, когато са се докоснали до медала й.

7 Световната шампионка по борба Биляна Дудова след големия триумф в Осло

"Щастлива съм, горда съм, че успях да зарадвам цяла България. Надявам се да бъда пример за малките шампиони. С прибирането ми отидохме на турнира на Иво Ангелов и просто беше страхотна емоция да виждам всички деца, които са ме гледали предишния ден по телевизията. Докоснаха се до медала и се надявам така да съм успяла да ги мотивирам, за да има все повече и повече момичета и момчета, които искат да се занимават с нашия спорт", заяви тя след прибирането си от Норвегия.

Дудова бе единствената медалистка за България на световното първенство, но тя е сигурна, че нещата ще си дойдат на мястото през 2022: "Другите момичета и момчета не успяха да вземат медали. Ние обаче сме бойци и изобщо не се съмнявам, че в следващите състезания ще бъдем по-добри. Пожелавам успех на моите съотборници".

7 Световната шампионка по борба Биляна Дудова след големия триумф в Осло

Дудова спечели турнира в Осло с рядко срещана доминация. Тя започна с две победи с по 10:0 срещу Инета Дантайте (Литва) и Сара Линдборг (Швеция), а след това надви с 3:0 Сарита Мор (Индия) на полуфиналите. В битката за титлата българката се наложи с 6:4 срещу японската републиканска шампионка Аки Ханаи и така завърши турнира с 29:4 технически точки. Всъщност, това изобщо не е изненада, тъй като Дудова рядко губеше през цялата година и спечели и европейска титла през пролетта.

"Нямам статистика на победите, но си ги записвам с резултатите. От малка винаги съм знаела, че някой ден ще бъда най-дорбата и това могат да го потвърдят треньорите ми. Винаги си тръгвам последна от тренировка и винаги се раздавам максимално. За да не отида на тренировка, не знам какво трябва да се е случило. Дори и вчера бях в залата, без никой да ме е карал. Не съм лакома за златни медали, а обичам да побеждавам във всяка една ситуация. Когато се захвана с нещо, искам да го извървя докрай", продължи тя.

Дудова си записва победите, резултатите, хватките и тренировките в обемни тетрадки още от началото на кариерата си преди десет години и вече е изписала почти четири. Тя обясни, че тази стратегия за развитие й е била препоръчана от личния й треньор Георги Калчев преди много, много години.

7 Световната шампионка по борба Биляна Дудова след големия триумф в Осло

"Записвам си всичко в третрадките. Какво съм тренирала, килограми, дати и лагери. Радвам се, че треньорът ми даде този съвет. Първата ми тетрадка е от самото начало и се забавлявам много, когато я чета, тъй като съм пораснала. Надявам се да продължа и след пет години отново да се изненадвам от това, което пиша в момента. Записвам си нещата на спокойствие, както и грешките. Тези неща ми помагат много", заяви тя.

Калчев познава Дудова от много години, но й е личен треньор от началото на тази година. Тя каза, че бившият борец на ЦСКА е приел огромно предизвикателство, когато е приел поканата на вече утвърдена шампионка на Европа, която търси продължаване на континенталната доминация и първа световна титла.

"Георги Калчев прие предизвикателството да бъде до мен за европейското първенство, след като три пъти вече бях шампионка. Имахме само един месец до турнира, а той прие предизвикателството (да продължим серията). Преди европейското пък имаше "Дан Колов" само след десет дни. Какво ли щяха да кажат хората, ако бях загубила? Какъв пък е този треньор?! Още от самото начало той прие предизвикателството, а това е изключително отговорна работа. Благодаря на всички треньори от клубовете и националните отбори. Много хора са ми помагали", завърши тя.

2021 бе прекрасна година за Дудова и тя получи признание от президента на Българска федерация по борба Христо Маринов, който сам по себе си има опит на световния връх. Той спечели титла на 84 кг класически стил в Москва през 2010 и две години по-късно стана европейски шампион в Белград.

"Оценката ми за Биляна е ясно, че е отлична. Тя вече се е доказала с всичките си титли и медали. Преди три години й се изплъзна световната титла за няколко секунди, но сега си я взе категорично и убедително. Поздравления за нея и за треньора й Георги Калчев", заяви Маринов, който тази пролет получи втори мандат на президентския пост на федерацията.

Снимки: Борислав Трошев/Sportal.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички