Сурилов/Здравков спечелиха Рали Стари Столици, Ангелов/Гаджев шампиони преди финала

Сурилов/Здравков спечелиха Рали Стари Столици, Ангелов/Гаджев шампиони преди финала

Шуменският екипаж Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX) спечелиха финалното състезание от рали шампионата на България, завършвайки първи в 51-ото Рали Стари Столици. 

Двамата са първият местен екипаж, който завършва в това състезание като първенец от 2005 година насам, когато за последно най-старото автомобилно състезание бе печелено от други две местни легенди в спорта - Данчо Данчев/Златан Илиев.

Състезателите на Шумен Аутоспрот спечелиха 5 от 9-те етапа и след 53:23.0 минути завършиха с преднина от 20.2 секунди пред шампионите на България през последните три години Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Skoda Fabia R5 Evo) и с 3:02.5 мин пред другата Fabia на Мегапортна - тази на Антон Титов/Динко Георгиев.

С това си класиране действащите шампиони Ангелов/Гаджев (237.8 точки) потвърдиха четвъртото си шампионско звание, което обаче стана на 30-ина състезателни километра преди финала на ралито пред „Арена Шумен“.

Това беше техническата драма в "столиците", която се разигра преди половината на неделния ден, когато повреден диференциал в Mitsubishi-то на преките съперници на Ангелов/Гаджев - Георги Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX) ги извади от битката за титлата.

До този финал на сезона двамата изоставаха от шампионите с 8 точки и след пропадналото състезание ще завършат годината втори с актив от 180.0 пункта.

За първи път и само след две състезания с напълно нов и непознат автомобил като Skoda Fabia R5, на подиума стъпи Антон Титов, който с актива си от Шумен ще завърши като трети в годишното класиране (169.0 точки).

Вторият ден от Рали Стари столици беше маркиран от предварителното разположение на силите в кервана и времевите разлики в подреждането, за които след драматичния съботен ден край Шумен, не се намери нито един екипаж да оспорва с езда на самия връх на рискованото.

След един изпълнен с драматични обрати сезон, екипажът на JPR Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4), направи силно представяне в Шумен и завърши 4-и и начело на своя клас RC4.

Пети в подреждането са Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Peugeot 208 R2), които до последния момент водеха здрава битка със състезателите на Бултранс Рали Тим - Христо Атанасов/Марин Иванов (Citroen С2 R2, 6-и в генералното класиране).

Крайно генерално класиране на първите 6 екипажа:

1.Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Шумен Ауто спорт, Mitsubishi Lancer Evo IX) 53:23.0 минути

2. Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Skoda Fabia R5 Evo) 53:24.2 минути

3. Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт, Skoda Fabia R5 Evo) 56:45.7 минути 

4. Даниел Попов/Ангел Башкехайов (JPR, Peugeot 208 Rally4) 57:19.0 минути

5. Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Peugeot 208 R2) 58:27.0 минути

6. Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс Рали Тим, Citroen С2 R2) 59:33.2 минути

Още от Моторни спортове

Виж всички