В Пирели се притесняват, че изборът им на гуми за Турция е твърде агресивен

В Пирели се притесняват, че изборът им на гуми за Турция е твърде агресивен

От официалния доставчик на гуми във Формула 1 Пирели си признаха, че техният избор на гуми за Гран При на Турция може би е твърде агресивен и може да накара отборите да използват само твърди и среднотвърди гуми в утрешното състезание, ако то е на сухо.

След ниските нива на сцепление миналия ноември от италианската компания заложиха на по-меки смеси за тазгодишното издание на Гран При на Турция. Така на „Истанбул Парк“ отборите и пилотите разполагат със смесите С2, С3 и С4, които са средните по твърдост от гамата на Пирели.

По-меки гуми за Гран При на Турция този уикенд
По-меки гуми за Гран При на Турция този уикенд

Преди тазгодишното издание на надпреварата обаче настилката на турското трасе бе специално обработена с вода под високо налягане, което драстично увеличи нивата на сцепление, които тя предоставя. Точно тази промяна доведе до проблем с грейнинга на предните гуми, които много от пилотите изпитаха с меките гуми във вчерашните две свободни тренировки.

„Вярвам, че изборът ни е много агресивен. Но трябва да знаете, че когато избирахме гумите за това състезание не бяха уведомени за обработката за пистата. Така че ние направихме избора си на база данните от миналата година и избрахме с една стъпка по-меки гуми.

„Меките са много агресивен избор. Мисля, че част от отборите използваха меките гуми днес само за да се отърват от тях и да се фокусират върху среднотвърдите и твърдите за състезанието ако искат да направят само един стоп“, заяви ръководителят на Пирели Марио Исола след края на вчерашните две подготвителни сесии.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички