Георги Захариев: Смятам, че Димитър Бербатов е вятърът на промяната

Георги Захариев гостува в студиото на Sportal TV, където сподели своите очаквания и впечатления преди Конгреса за избор на нов президент на БФС. Захариев е един от кандидатите за шефския пост.

Георги Захариев: Твърдо против съм да се изгражда нов национален стадион
Георги Захариев: Твърдо против съм да се изгражда нов национален стадион

“Благодаря за поканата. Причината да се кандидатирам все още е, за да изразя идеи, да отправя предложения и да ми се даде трибуна. Боби Михайлов избягва срещита с останалите кандидати, това не е окей според мен. Смятам, че останалите имат какво да го питат и да споделят. Смятам, че мога да споделя неща, които са конкретни са в моята сила - детско-юнишеския футбол. Дал съм анкета в сайта ни, която направихме заедно с брат ми, да могат да се чуят нещата, да споделим, да видим обратната връзка.

Трябваше да се мине през всичко това, за да видим, че ще има едни честни избори, но след това трябва да видим че има футбол и решения.

99% това са мои и на брат ми идеи. Брат ми е треньор в школите с опит над 11-12 години. С него сме почти всеки уикенд по терените, наблюдаваме мачове, ходили сме на много места, на много футболни семинари в различни страни. Искам да предизвикам този дебат само с футболни аргументи и тази пирамида на неуспеха в българския футбол. Приканвам Емил Костадинов, който сподели, че никой от кандидатите не е споделил своята програма, да посети страницата ни и да прочете нашата програма, както и тази на Димитър Бербатов.

Пирамидата, която сме споделили в нашия сайт, представлява 27 неща на неуспеха в българския футбол, като върхът е ниското качество на футбола у нас. Трябва да имаме мерило, за да можем да определим дали един президент е бил успешен или не.

Има неща, с които не съм съгласен с изказването на Михайлов. В сравнението с държавите около нас, това е една основна точка, която съм записал. Боби Михайлов става президент през 2005 година. Оттогава не сме се класирали никъде. Държавите около нас и дори, ако разширим кръга, всички са се класирали някъде. Косово дори ни победи с 3:2 в София. Боби Михайлов не казва истината, това е факт. На клубно ниво не знам какво участие има той в това да се купуват скъпи чужденци в клубовете. За мен критерият, по който можем да маркираме едно управление дали е успешно, или не, е националният отбор.

Много неща бих задал като въпроси на Михайлов. Ще го питам защо няма спусната единна методика в българските клубове. Защо не се направи наистина централизирана методика, защо не се подготвят методисти? Трябва да има повече контрол, работа в българските школи. Не е оправдание, че са го предали или еди какво си, това е лошо управление просто.

Те също казват, че имат програма. Футболът ни е на толкова ниско ниво, че или са излъгали за тази програма, или просто е много зле тя. Тези хора нямат място в БГ футбола.

Аякс започва да работи и с 4-годишните още. В България стартираме от 6-годишните. Проблемите са няколко. Първото е треньорската школа. Доскоро при “С” лиценз темите бяха “4-4-2”, контраатака, контрапреса. Това го казвам като човек, който има достъп до треньорите. Изведнъж на такъв треньор му даваш 6-годишни, на които няма как да им говориш за тактики и за контраатаки. Над 70% от треньорите казват, че не работи добре школата.

БФС назначават човек, който да следи това нещо, но се оправдават с някой под тях. Ясно ми е че Боби Михайлов няма как да ходи да обикаля, но е назначил някой шеф под него, който да отговаря. Това просто е лошо управление”.

"Само 18 души ползват методиката на Аякс, а тя е безплатна. Това е система на работа, по която се работи. Трябва да съберем треньорите, да проведем разговори и да ги научим. Тази методика е само упражнения. Ако не им ги покажем, няма как треньорите да вършат чудеса".

"Задължително е да имаме една истинска методика, включваща обучения, даване на много знания. Трябва да има учебна програма, по която се работи. Да се създаде теория за треньорите. Трябва да се дадат и упражненията, за да може треньорите да имат целия набор от знания. Организирал съм няколко обучения. Треньорите искат и имат желания да се обучават. На нашите платени обучения идваха над 300, а при безплатното имаше само 18. Това говори достатъчно. В България няма методисти. Работата им е да следи работата на треньорите. Човек, който следи работата на треньорите и следването на методиката. Трябват методисти, които да бъдат спуснати към клубовете. Може да се направи зонално разпределение, в което хора да помагат на няколко клуба. Трябва да бъде въведена още една година при Футбол 9. Въвеждане на Футбол 5 и Футбол 7. Терени изцяло с мантинела, за да не излиза топката в тъч. Това са дребни корекции, които могат да вдигнат нивото на всички състезатели. Целта ни е да произвеждаме по-високо качество играчи. Виновните не са само БФС и Борислав Михайлов. Ние трябва да се обърнем към държавата за стадионите. Виждаме какво се случва в Румъния и Албания. Държавата трябва да знае, че инвестирайки по този начин в спорта, тя парите ще си ги възвърне. Когато имаме по-хубави стадиони, гледаемостта ще се повиши. Децата не могат да станат фенове, гледайки футбол по телевизията. Имаме Фейсбук, Туич, платформи и електронни игри. Затова имаше и опит да се създаде Суперлигата. Губим децата, те не се интересуват от футбол. Когато един баща заведе детето си на мач на модерен стадион, повишаваме интереса. Така повече деца започват да тренират футбол. Когато има повече трениращи, има повишаване на здравето". 

“Не вярвам, че котката Боби Михайлов ще се събуди или изтрезнее и ще започне да лови мишки. Не го вярвам. Обратно, Димитър Бербатов ми има телефона и може да ми се обади и да обсъдим нещо. Първо и единствено условие е да имаш висок морал. Хората, които са управлявали България не се глупави, но преблемът им е моралният компас. Няма как да очакваме подчинените да си вършат работата както искат. Ако вятърът не владелите е грешен, няма как тревата отдолу да е в правилната посока. 

С Бербатов говорихме футбол, проблемите в ДЮШ, голяма част споделяме посоката, в която трябва да се върви. Познавам се с хора от екипа му, с Борис Станков. Така стана и връзката. Ясно е в каква посока трябва да се тръгне, това са ни и допирните точки с Димитър Бербатов. Вече пътищата са много, но ако знаем правилната посока, оттам нататък нещата може да дойдат. Повишаване на нивото на треньорите, стимулиране на тази методика, обучаването на методисти, които се пращат към клубовете. Важно е да се обърне внимание на програмата на мачовете, ТВ правата дори. Една тема, която за мен е много важна. 70-80% от парите нека отидат при отборите, които използват юноши до 21 години. Дори може да се определя от това колко време е играл юношата и тн. Нека отборите, които се готвят за Европа да си играят с 11 чужденци, но няма да получават пари от ТВ права. Трябва да се намери формула, а тя се намира с дебат. 

Това е един от проблемите в съвременния футбол - треньорите. Но това колко често ги сменят не можем да се месим в работата на собствениците. Трябва да осъзнаят, че е дълъг процес това. Не знаем детейли от кухнята. Всеки случай е различен. Но това се случва и в юношите. Трябва треньори да бъдат оставяни на спокойствие да изразят идеите си. Виждаме в школата на Левски, че се работи правилно. В момента немалко юноши играят в първия отбор. Друг е въпросът дали ще се продължи това, когато се оправи финансовото състояние на клуба. Смятам, че и в Левски има какво да се подобри. Дори в най-тъмните периоди обаче се взеха чужденци от Монтана и Арда, което е един упрек.

Кандидатът за президент на БФС Георги Захариев представи програма с 27 предложения
Кандидатът за президент на БФС Георги Захариев представи програма с 27 предложения

Ако успеем по някакъв начин да работим правилно в една насока, може да направим това като продукт. Цената на играчите ще скочи и ще ги продаваме по-скъпо. Борислав Михайлов дори да спечели изборите, той е загубил доверието на футболните фенове. Моят апел към него е да остави нещата на хора с желание и знания. 16 години са твърде много време, за да искаме резултати от него. Смятам, че Димитър Бербатов може да се справи. Идеята на моята кандидатура е да повдигна този дебат. Съжалявам, че г-н Михайлов и г-н Костадинов не са тук, за да влезем в дебат. 

Христо Христов, Порточанов и Дражев – не виждам смисъл от техните кандидатури. Те нямат програма. Не мога да ги коментирам, защото не знам с какви намерения съм. Видяхме, че Дражев предлага Първа лига да стане 20 отбора и Втора лига да има две групи. Трябва да взимаме пример от Австрия и Шотландия. Аз съм за намаляване на отборите. Трябва да вдигнем качеството на футболните срещи, да има интрига и борба. Може да има Източна и Западна Втора лига".

"Контактите са ми основно с аматьорски клубове. Тях ги беше страх заради някаква форма на реваншизъм да ме издигнат. Могат да бъдат глобявани и наказвани. Помолих ги да ме издигнат, за да си кажа нещата, а след това да гласуват за когото искат". 

"Вчера ми съобщиха, че ще бъдем уведомени чрез имейл за това как ще се проведе Конгресът. Много ми се иска да има правила и дискусия. Ще ми се да ги кажем тези неща на самия Конгрес. Надявам се да има ясни правила и как се броят бюлетините. Смятам, че Димитър Бербатов е вятърът на промяната. Гледаме в една посока, но пътищата са различни. 

Искам да имам 0 гласа на този Конгрес. Нямам шанс да спечеля, а и не искам", заяви Захариев

Още от БГ Футбол

Виж всички