Емил Костадинов: Работата на Бербатов ми прилича на “Стани ти, за да седна аз”

Емил Костадинов: Работата на Бербатов ми прилича на “Стани ти, за да седна аз”

Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов говори за предстоящия извънреден Конгрес, който ще се проведе на 12 октомври. В битката за президентския пост на футболната ни централа влизат шестима кандидати - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев. 

Костадинов: Конгресът ще струва 400 хил. лева
Костадинов: Конгресът ще струва 400 хил. лева

Ето какво заяви легендата на българския футбол пред колегите от “Блиц”:

“Защо не видяхме програма за развитие на българския футбол от нито един от претендентите за поста на Борислав Михайлов. Говоря не само за кръга „Бербатов“, но и за останалите. Тук е мястото да отбележа, че нашата програма, която я приехме на предишния конгрес, е изпълнена на 100 процента. Нашата грешка обаче е, че не показахме това на медиите. Футболните хора в България обаче знаят, че всичко, което е обещано от нас, е изпълнено. Що се отнася за аматьорския футбол – той е в основата за изграждане на футбола в България. Той се състои от над 700 клуба, благодарение на които футболът у нас е жив. 

Аматьорският футбол се развива, но явно опонентите ни не са запознати в детайли. Чух изказвания от тяхна страна, че хората, които си давали парите за футбола, били страхливци, което много ме възмути. Абсурдно е да се твърди, че хората, които дават пари за аматьорския футбол, някой може да ги накара да правят нещо против тяхната воля”. 

Костадинов коментира желанието от страна на Бербатов да поеме управлението на Българския футболен съюз и направи интересно сравнение. 

“Цялата работа ми прилича на „Стани ти, за да седна аз“. От 20 години съм във футболната управа – първо в ЦСКА, после в БФС и в министерството на спорта, и мисля, че още не знам всичко. И няма как да знам всичко. Има обаче хора, които обещават да оправят футбола ни и тръгват да атакуват шефското кресло на БФС, без да притежават грам управленски опит. Това е несериозно. Несериозно е да нямаш нито един работен ден и да искаш да станеш президент на БФС. Спомнете си как беше при Боби – не беше така, нали. Има си стъпала, по които трябва да преминеш стъпка по стъпка, преди да се качиш на трона. Това се нарича естествен път на развитие… Извинявайте, но БФС не е училище… А футболът може да се оправи от всички, а не само от един човек. Що се отнася до решението да напуснеш националния отбор – това е личен акт. Обяснението, че си свалил завинаги националната фланелка заради някого или защото някой ти е казал нещо и ти си се засегнал, е също несериозно. Доста бих казал. По наше време много играчи се отказваха, тръгваха си, но после се осъзнаваха, загърбваха своето его и се връщаха. Правеха го, защото България е над всичко. Вие какво си мислите, че докато ние бяхме национали, всичко е вървяло по мед и масло ли? Я си спомнете колко критики отнесохме, преди да се класираме за световното първенство в Щатите. Много критики. Направо бяхме съсипвани от критики. Тогава на мен и през ум не ми е минавало да се отказвам от националния отбор”. 

“Аз съм израснал в ЦСКА и с идеята на ЦСКА. Аз съм бил и продължавам да съм от ЦСКА! Юноша съм на клуба, минал съм през всички формации. Хора, които са били по една-две години в ЦСКА, да се правят по-цесекари от другите, не е нормално. Някак неестествено звучи. Що се отнася до ръководството на ЦСКА – босовете решават кого да подкрепят. Това е тяхно право. Първо Величков се обяви за президент, после се отметна и влезе в кръга на Бербатов. Чух го да говори – не знаел за договорите, които сме подписвали в БФС за базата и за други неща. Всички договори се приемат от Изпълкома, на чиито заседания той присъстваше. Нали беше член. Но явно е спал и се е събудил миналата година. Отделно говори за липса на добър мениджмънт в БФС. Та той добър ли е в тази област? И ако е такъв, защо напусна една голяма компания, свързана с петрол. Или него го “напуснаха”. Ако ние останем на власт, много неща ще се предприемат. Ще разширяваме дейността си и ще надграждаме. И най-важното – ще изчистваме грешките, които сме допуснали, защото безгрешни хора на този свят няма. А дали ще останем на власт – зависи дали отново ще получим подкрепата на “страхливите хора”, както нашите опоненти нарекоха тези, които стоят зад настоящото ръководство на БФС. Преди години инвестирахме много пари за един проект, но той не се осъществи. Надявам се със съдействието на държавата най-после да имаме хубав и модерен стадион. Мисля, че българският фен заслужава такъв уют”, добави Емил Костадинов.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти