Величков: Базата в Бояна можеше да излезе с 25 милиона по-малко, там наеми не се плащат

Един от водещите хора в екипа на кандидата за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов - Петър Величков, говори по актуалните теми преди конгреса на централа. Бизнесменът, който е и член на настоящия изпълнителен комитет на съюза, изложи мислите си относно построяването на базата на националите в Бояна.

"Тръгнахме в момент, когато Михайлов беше в оставка и мислехме, че това е началото на края на това ръководство, на този период от 15-16 години. Ние сме хора с определени принципи, един от тях е да се придържаме винаги към истината, всичко да бъде транспарантно. Тази истината се оказва не особено лицеприятна. Придържайки се към истината нещата не изглеждат лицеприятни. 

Ясен Петров: Имам мисия с тези момчета! Ще бъда с това ръководство на БФС
Ясен Петров: Имам мисия с тези момчета! Ще бъда с това ръководство на БФС

Малко са поводите да си говорим за хубави неща в управлението на това ръководство - за хубаво или за лошо аз също съм част от това ръководство, вероятно съм инакомислещ, вероятно затова съм прозрял някаква друга възможност българският футбол да се развива. За тези дълги години успях да видя вътре организацията как функционира - когато говорим за БФС, трябва да направим разграничение между Изпълкома и между администрацията на съюза.

10 Изпълком на БФС

Изпълкомът по времето на Борислав Михайлов се събира три-четири пъти в годината, на заседания по 20 минути, голяма част от информацията си остава някъде там скрита в администрацията. Истината е такава - в Изпълкома влиза изключително малко информация или въобще не влиза. Аз като бизнесмен съм прагматичен човек, за 16 години няма нищо като резултати и организация. Администрацията на БФС живее някъде в 90-те години. 

8 Димитър Бербатов в "Гостът на Sportal.bg" преди битката с Борислав Михайлов за БФС

Единственото хубаво нещо за тези 16 години, което може да се види, това е базата. Тя е част от инвестиционната политика на това ръководство, която е свързана със строителството на някои терени, игрища и т.н. В националната футболна база обаче се инвестираха 33 милиона, построи се огромен хотел, огромен ресторант, построи се бар, административна сграда. Това ли беше необходимо на българския футбол? 

31 Уникалната база на националите

Безспорно националният отбор трябваше да има тази база, да се готвят в модерна обстановка, но като човек от реалния бизнес бих направил друго - не бих похарчил 33 милиона за такава база, а за такава, която тясно е свързана с работата на националните отбори. Можеше тази база да се построи в рамките на 6-7 милиона лева: по-малък хотел, с малък ресторант, и те да бъдат предназначени изцяло за подготовка на националния отбор. Останалите 25 милиона можеха спокойно да бъдат разпределени на две части - половината да отидат при аматьорите и ДЮШ, а с другата половина администрацията на БФС можеше да плаща наем в най-модерната сграда в София в рамките на 130 години.

Бербатов: Не съм се отказал, а се оттеглих от националния отбор - кама ме прободе в сърцето
Бербатов: Не съм се отказал, а се оттеглих от националния отбор - кама ме прободе в сърцето

Единственият аргумент да се построи това голямо нещо вероятно е да бъдат осигурени допълнителни приходи за федерацията. Хайде да видим какво се случва с тези допълнителни приходи. Връщаме се и на въпроса какво стига до Изпълкома. Едва когато Михайлов подаде оставка Изпълкомът беше запознат с една доста нелицеприятна картина по отношение на наемателите на тази база и по отношението на лошите задължения, които те имат към БФС. 

12 Борислав Михайлов в "Гостът на Sportal.bg"

След години в Изпълкома разбираме, че всъщност е имало един наемател, който си е тръгнал с едни задължения в размер на няколко стотин хиляди лева, които не са платени. БФС го е съдил, делата са спечелени и в крайна сметка тази компания се оказва куха. Става дума за около 300 000 лева, това обаче не е всичко. Идват втори наематели - барът е на един наемател, ресторантът и хотелът са на друг. По същата схема не плащат наем, вода, ток, БФС покрива тези разходи. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. 

Бербатов към Стефанов: Мога да сляза на нивото му и да кажа, че може да ни пази и на тримата сянка, но няма нужда
Бербатов към Стефанов: Мога да сляза на нивото му и да кажа, че може да ни пази и на тримата сянка, но няма нужда

Когато поставихме въпроса защо схемата се повтаря, наемателите дойдоха и казаха: "Как да платим, когато не ни е фактурирано?". Питаме администрацията защо не е фактурирано - хората стоят и не дават обяснение. Трудно ми е да кажа дали има политически натиск в управлението, като член на Изпълкома такъв натиск не съм разбрал. Ако позицията на държавата, в лицето на един министър-председател и един министър на спорта, които като цяло са с добро отношение към футбола, идвайки да кажат, че не искат да работят с това ръководство на БФС, ако това се смята за политически натиск, така го приемете. Но аз не мисля, че това е така. 

Министър Кузманов започна обиколка на спортните обекти на ММС
Министър Кузманов започна обиколка на спортните обекти на ММС

Държавата ни е бедна, но не чак толкова. Държавата е готова, има средстава, които да се дадат във футбола, в масовия спорт. Безспорно е важно кой ще бъде следващият министър на спорта, но е по-важно тази организацията да бъде сериозно реструктурирана, да придобие едно ново лице, да няма субективизъм и корупция. 

БФС дава Бербатов на УЕФА
БФС дава Бербатов на УЕФА

Нашите намерия са в Изпълкома да няма собственици на футболни клубове, професионалният футбол трябва да бъде представен в Изпълкома, аматьорският футбол и женският футбол също, но не с конкретни лица, посочени от президента. Искаме да дадем възможност на тези организации да излъчат по един представител за Изпълкома, на този етап уставът не го позвалява, но затова ние тръгваме с Изпълкома без футболни президенти. Гилдиите също имат място в Изпълкома. Ако излъчат Кирил Домусчиев, добре дошъл е. На този етап ние тръгваме без президенти в Изпълкома. 

26 Пресконференция Димитър Бербатов

Уставът действително казва, че ако клубовете решат да издигнат определен президент и конгресът го гласува, той ще влезе в Изпълкома. Нямаме никакво намерение да го ограничаваме, защото той идва от клубовете - след като му имат доверие, нека да заповадя. На клубовете бих подсказал точно това - да мислят за аматьорския футбол, за детско-юношеския футбол и алтернативните форми на футбола, нека предложат такива хора. Не смятам, че ние водим агресивна кампания, ние показваме истината, каквато е. 

Бербатов твърди: Михайлов се обръщал към Хубчев с "Гложенски селянин"
Бербатов твърди: Михайлов се обръщал към Хубчев с "Гложенски селянин"

Смятам, че процесът е тръгнал, той ще завърши в определен период от време. Ако клубовете, на които видяхме техните проблеми и настроения, бъдат достатъчно смели да изразят на конгреса това, което изразиха пред нас, и не искат да стават съучастници в пореден фарс, не искат да бъдат употребени в пореден в фарс, неминуемо това ръководство си отива. Клубовете ще изберат новия президент. Интегралната бюлетина е правилна стъпка, но тя е само една част от това да бъде затворен целият процес. Във всички срещи с клубовете беше много ясно казано - от мен очаквайте да работя в интерес на българския футбол, ако имате идея да поискате от мен някакви реверанси, по-добре не ме издигайте. Това бяха думи на Бербатов", заяви Петър Величков пред БНТ.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти