Бербатов ексклузивно пред Sportal TV за всичко преди Конгреса

Голмайстор номер 1 на националния отбор и сега кандидат за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов бе гост в студиото на Sportal TV този обед. Митко говори за почти всичко около предстоящия след седмица Конгрес на БФС и за неговата и на екипа му визия за развитието на българския футбол.

Както е известно освен Бербатов кандидати за шеф на БФС са досегашният президент Борислав Михайлов, бившият бос на Нефтохимик Христо Порточанов, президентът на Марица Христо Христов, футболният агент Георги Захариев и Ивайло Дражев. 
Конгресът, който трябва да определи президент и ръководство е точно след седмица - на 12 октомври.

8 Димитър Бербатов в "Гостът на Sportal.bg" преди битката с Борислав Михайлов за БФС

"Ние сме готови за Конгреса от доста дълго време. Процесът на подготовка и изпълнение на обиколката в България е направена. С тези срещи, които направихме дори и да не бяхме подготвени, с тях станахме. Един лидер трябва да се научи да следва, преди да се научи да води. Аз така моят екип го следвам, защото са истински специалисти. Едно голямо благодаря за медиите, които идвахте на тези срещи. На моменти, да, бях малко по-агресивен и настъпателен. Показвайки една страна, която по-малко съм показвал. Исках да провокирам клубовете по този начин, при положение, че искат промяна. 

Факт е, че предимно обърнахме внимание на аматьорския футбол. Срещнахме се с много и всякакви хора. Това, което искахме, достигна до отборите. Аз казвам с моя екип какво можем да направим и всеки вече се решава. За срещата с клубовете в София, поискахме да е на националния стадион "Васил Левски", но не получихме никакъв отговор. Писахме до БФС, също никакъв отговор. Оттам след като ни отказаха по този начин, се насочихме към "Българска армия". Левски прецени, че на този стадион няма да иде, аз уважавам този избор. 

8 Димитър Бербатов в "Гостът на Sportal.bg" преди битката с Борислав Михайлов за БФС

"Мен ме издигнаха ЦСКА, но им казах, че ако ще искате нещо от мен в замяна, не ми издигайте кандидатурата. Както го казах и на всички останали клубове. Ние носим промяната, ваш е изборът дали да я приемете. Аз не мога да ви съдя, но ще пробвам да ви убедя, че ние носим тази промяна. Дали ще стане не мога да кажа".

“Много по-готов съм. Само да кажа, че за опита - виждаме сега с управленски опит докъде го докараха. Спокойно мога да кажа - хора, колеги, приятели, експерти сте но не ставате за нищо - мандатът ви е изтекъл. Имам фондация 13 години и никога не сме приемали финансова помощ от държава или от политически фактор. Работя с хора. Това са компании, с които сме работили и сме работили по развитието на проекти за децата на България. Това го правя 13 години - скромен опит, но той се трупа. Завършил съм бизнес менинджъмт, имам и диплома. Ако дипломата не е важна, тогава да го кажем. Но аз мисля, че е важна.

Не мога да кажа, че сме на 100% готови, но се учим в движение. Ще правим грешки, това е факт".

Относно другите две легенди, които влизат в екипа на Бербатов - Мартин Петров и Стилиян Петров, бившият нападател заяви:

“Те ще помогнат много повече от сегашните хора в Изпълкома. Мартин и Стилиян трябва да бъдат там. Стилиян има международни контакти. Мартин може да се прибера и да живее тук. Вече живеем в модерни времене и ако някой не може да дойде на Изпълкома, може да се включи онлайн. Трябва да се предвижваме в крак с всички други федерации. Трябва да надграждаме и да го пречупим през нашата, българската гледна точка.

Освен Петър Величков никой друг не може да влезе от сегашния Изпълком. В Изпълкома трябва да има хора, които са свързани с футболните среди. Това е нашият процес, който е много труден, тъй като трябва да подбера правилните хора, които да отговарят на моралните ми ценности. Всеки да може да предлага идеи мнения и след това аз си нося отговорността.

Бербатов: Не беше грешка оттеглянето ми от националния отбор, още тогава видях, че трябва промяна
Бербатов: Не беше грешка оттеглянето ми от националния отбор, още тогава видях, че трябва промяна

Трябва да има дебат на идеи, на развитие, на изграждане на мнение, гласуване, приемане и отхвърляне на нещата. Трябва да има дейно участие. Аматьорският футбол, женският, футболът в училищата - това се дълги и болезнени теми и трябва да се взимат решения, които трябва да бъдат прилагани. Ние направихме първите крачки със свикване на Конгреса".

"Аз се кандидатирах, когато нямаше президент. На следващия ден той се завърна, а това беше ясен знак, че той не иска да напусне този пост. Важните неща обаче са как ще се проведе конгреса. Хората могат да видят какво предлагаме ние. Искаме да стане честна битка, а не както стана през 2018 година. Ние не искаме нещо специално, искаме нещата да се случат по правилния начин. 

Човек се променя. Хората си мислят, че съм същия човек, но аз се развивам. Дойде и този момент да се нагърбя с тази задача. Имам много пътища, по които мога да тръгна, но в моята глава винаги е победата. Позитивно сме настроени и знаем, че ако конгресът е точен и ясен, ние ще победим. Ние сме тук, за да поведем българския футбол към едно ново начало".

Бербатов към Стефанов: Мога да сляза на нивото му и да кажа, че може да ни пази и на тримата сянка, но няма нужда
Бербатов към Стефанов: Мога да сляза на нивото му и да кажа, че може да ни пази и на тримата сянка, но няма нужда

“Ежедневието сигурно ще ми е още по-натоварено. Но това е кауза. Димитър Бербатов да се откаже? Тук хората не ме познават моят инат какъв е. Не знаят, когато реша нещо, как се боря за него. Не се поддавам на емоции, преценям кога да ги пусна и как да работят за мен. Ако съм решил да не се занимавам, щях да си кажа, че това не е за мен. Тук е кауза, не можем да предадем българския футбол. Тук е битка и мач - ако се случи по честния начин, ще стисна ръката, че си по-добър. Ако не е по честния начин, не мога да го приема.

Докарахме ги докрай нещата - 12 октомври. Извървяхме, спечелихме и загубихме някакви битки. Никой не вярваше, че това ще се случи, опонентите може би не са били подготовени, не са обикаляли градовете и селата. И са си казвали, че няма да успеем, но ето - докарахме нещата до Конгрес, който клубовете искаха.

Виждаме всички какво се случва, всички скандали. Онзи ден казах, че са взели кредит 5 милиона лева за обзавеждане на нещо си - горе базата. Вземаш кредит за мебели за обзважедане, а за амтьорския футбол няма пари. 30 милиона сте осигурили за тази сграда и не мже да се намери за обзавеждане. Това е мързеливост.

В структурите на БФС работят и кадърни хора. Аз съм лидерът, следваш ме, но в един момент, ако тръгна по път, в който не се покриват с твоите морални ценности, си свободен да си тръгнеш. Както са направили и Боби, и Петър в случая.

По тази линия има кадърни хора. Трябва да им се даде шанс да се докажат, че могат да им се изпълнява това, което изисква новото ръководство. Работа, това ще е - работа, за да излезем от това положение.

Най силният коз - това, че имам добър екип. Аз съм лицето, но следвам моя екип. Мога да съм тук и да говоря, но зад мен стоят хора, които мислят доброто и всички заедно вземаме някакви решения. Надявам се да достигнем до ушите на делегатите в обществото.

Сега ситуацията е друга - нов етап от живота ми, която предполага да съм различен. Тръгвам и работя, и се срещам, и говоря, и комуникирам. Като седна и казвам: Аз съм такъв, такъв и такъв, така трябва. Отворен съм към всякакъв вид диалог. Всички сме с кусури, всички сме хора, но с правилната мотивация".

8 Димитър Бербатов в "Гостът на Sportal.bg" преди битката с Борислав Михайлов за БФС

"Аз държа да съм честен с всички, които съм се срещал. Сега е моментът за промяна. Харесва ми, че хората гледат български футбол. Радвам се, че родният зрител гледа български футбол. Имам доста идеи, с които да помогнем на клубовете, да се развиват и да получават повече пари. Има програми от УЕФА, по които могат да се печелят пари за клубовете. Всички пари от телевизионните права трябва да отиват в клубовете.

Повече футболни хора трябва да се намесят. Бъдещето на българския футбол е поставено на карта. Трябва да се намесят повече специалисти.
 


Ние се борим за доброто на българския футбол. ЦСКА, Левски и Лудогорец, както и всички аматьорски отбори заслужават уважение. Чул съм се с абсолютно всички, които могат да са ми полени и да ми помогнат. Чух се и с Христо Стоичков.

С Христо Христов се видяхме в Пловдив. Видях се със Захариев, но не съм се виждал с другите кандидати. Всички млади хора с идеи са добре дошли в моя екип.

Държавата трябва да е партньор. Трябва да се направи модерен стадион. Трябва да се направят интензивни разговори по тази тема".

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти