УС на БФБ прие промени в системата за провеждането на шампионатите при подрастващите

УС на БФБ прие промени в системата за провеждането на шампионатите при подрастващите

Управителният съвет на БФБаскетбол се събра за ново видео заседание, фокусът на което бяха стартиращите шампионати при подрастващите. УС единодушно прие предложените от повече от 30 клуба промени в системата за провеждането на шампионатите в Елитните групи при подрастващите в мъжко и женско направление.

Гласувани бяха следните промени в Правила за Държавното Първенство за подрастващи:

"Елитни групи /Изток и Запад/ за девойки, девойки до 16 години, момичета, юноши, юноши до 16 години и момчета с минимум 4 и максимум 8 отбора. Първите 4 отбора съгласно ранкинга от последните 3 години в мъжка и женска част за различните възрасти се класират директно в Елитните групи. Останалите отбори, според броя на заявките, участват в баражи или квалификационни турнири за допълване на местата в Елитните групи.

26.1. Първи етап - отборите играят на разменено гостуване или на турнири. Отборите, заели 1 и 2 място в групите /Изток и Запад/ за девойки, девойки до 16 години, юноши и юноши до 16 години се класират директно за Финалните турнири на Елитните групи. При момичетата и момчетата директно за финала се класират първите четири отбора, като за купата играят първите два.

Забележка: Трансферният период е до началото на Втория етап.

26.2. Втори етап - Квалификационни срещи - баражи. Отборите девойки, юноши, девойки и юноши до 16 години, класирали се на 3, 4, 5 и 6 на Изток играят баражи съответно с отборите, класирали се на 6, 5, 4 и 3 място на Запад. Срещите се провеждат на разменено гостуване. Победителите от квалификационните срещи се класират за Финалните турнири за Елитните групи.

За момичетата и момчетата отборите, класирали се на 5, 6, 7 и 8 на Изток играят баражи съответно с отборите, класирали се на 8, 7, 6 и 5 място на Запад. Срещите се провеждат на разменено гостуване. Победителите от квалификационните срещи се класират за Финалните турнири за Елитните групи.

26.3. Трети етап - Финални турнири на Елитните групи - с участието на 8 отбора за девойки, девойки до 16 години, юноши, юноши до 16 години и момчета до 13 години, и до 15 години, и 12 отбора за момичета, и момчета до 14 и 12 години."

Единодушно бе приет за член на федерацията и нов клуб - Славия 1921 с председател Филип Филев.

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Баскетбол

Виж всички