Правец спечели 3x3 турнира в памет на Митко Пенчев

Правец спечели 3x3 турнира в памет на Митко Пенчев

Отборът на Правец спечели турнира в памет на бившия играч и треньор в Балкан Митко Пенчев. Надпреварата, която предложи истински зрелищни битки, се проведе в събота на площадките до зала "Георги Христов" в Ботевград и събра десетки любими на баскетбола. Общо 8 отбора се включиха, а поради голям интерес имаше и отделен турнир за по-малки. Отборите бяха разделени в две групи по четири, а към четвъртфинали продължиха всички участници според класирането в групата.

На финала опитният тим на Правец победи отбора от Ботевград с името "Зрънчо", в който участваха юношите на Балкан - Павлин Петров, Ерик Кирилов, Веселин Христов и Иван Николов. Шампионите от Правец бяха в състав Данаил Христов, Марио Христов, Стефан Гунински и Павлин Ганчев. Наградата за първо място бе 1000 лв, за второ 600, а за трето 400. Всички призьори получиха и предметни награди, осигурени от А1.

Това бе първо издание на турнир в памет на Митко Пенчев, който си отиде от този свят през 2018 година след тежко боледуване. Надпреварата бе организирана от неговия по-голям син Павел и носеше името "Димитър Димитров - Лъвското сърце", с което той винаги ще бъде запомнен.

Синът му Павел Димитров е възпитаник също на школата на Балкан, а от миналата година той е част от създателите на младежкото онлайн предаване "Гласът на Ботевград". Митко Пенчев има и още един по-малък син - Виктор Димитров, който също е част от баскетболен клуб "Балкан".

На турнира присъстваха и всички треньори от БК Балкан, както и кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов. Участниците трябваше да се регистрират в световната платформа 3x3planet.com, където получават определен брой точки за всяко участие в подобен турнир. Отборите, които участваха в турнира в Ботевград бяха, Перестройка, Ball Hogs, Правец, Феникс Ловеч, Грамаде, както и три отбора със състезатели от Ботевград - Forest Boys, Теам Х и Зрънчо. На турнира се проведоха и няколко индивидуални конкурса, като този за тройки бе спечелен от ботевградчанина и бивш баскетболист на Балкан Андрей Андреев.

Организторът на турнира Павел Димитров благодари специално на Община Ботевград, БК Балкан, БК Ямбол, А1 и БФБ за съдействието в организацията на турнира като заяви своето желание надпреварата да стане традиция и в следващите години.

Митко Печнев Димитров израства в баскетболната школа на Балкан Ботевград. С подрастващите формации е два пъти шампион на България и още 17-годишен е включен в мъжкия тим на Балкан. Баскетболните му качества и сърцатата му игра са забелязани от ямболския треньор Иван Чолаков, който го привлича в града край Тунджа. Димитров бързо се налага като основен играч, градацията му с ямболския тим в шестте години е възходяща, за да се стигне до спечелването на шампионската титла през сезона 2001-2002 година, припомни преди време в свой материал botevgrad.com. Димитър Димитров е шест сезона играч на Ямбол 1996-2002. Той продължава да държи абсолютния рекорд на Ямбол за последните 21 сезона (2000-2021) за най-много отбелязани точки в един мач - 42, за най-много вкарани кошове от игра в един мач - 19 FGM и за най-висока успеваемост в стрелбата за три точки в един сезон - 57.1 3FG%.

Митко Пенчев, както го познаваха всички, се завръща след 2002 год. в родния Балкан, където носи и капитанската лента. След това за кратко преминава във варненския Черно море. След четири сезона за Балкан той преустановява кариерата си като играч през 2007 година. Не спира с баскетбола - продължава като треньор, предавайки баскетболните си умения и изключителния си дух на момчетата от школата на Балкан. И под негово ръководство кадетите стават шампиони на България през 2012 година.

balkan-basket.com

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Баскетбол

Виж всички