Унгария с ново тежко наказание след расистките прояви в мача срещу Англия

От ФИФА официално наложиха тежко наказание на Унгарската футболна федерация за расистките скандирания на местните фенове срещу Рахийм Стърлинг и Джуд Белингам по време на мача между Унгария и Англия, завършил 4:0 в полза на “Трите лъва” по-рано през този месец.

УЕФА наложи жестоко наказание на Унгария
УЕФА наложи жестоко наказание на Унгария

Световната футболна централа глоби федерацията с 200 хиляди швейцарски франка (185 хиляди евро) и освен това нареди домакинството на националния отбор срещу Албания през октомври да се изиграе при закрити врата. Има възможност наказанието да обхване и още едно домакинство при ново нарушение от страна на Унгария по време на наложения пробен период от две години. “Позицията на ФИФА остава твърда и решителна в отхвърлянето на всякаква форма на расизъм и насилие, както и всяка друга проява на дискриминация или злоупотреба. ФИФА има абсолютно нулева толерантност по отношение на подобно отвратително поведение във футбола”, се казва в съобщението на централата.

През юни Унгарската футболна федерация вече отнесе глоба от 100 хиляди евро и наказание от два мача (и още един условно) пред празни трибуни, наложено от УЕФА заради дискриминационните прояви на местните фенове по време на двубоите в Будапеща от Евро 2020. То обаче не важеше за световната квалификация срещу Англия, която беше под егидата на ФИФА.

Още от Футбол свят

Виж всички