Хорнер: Хамилтън също можеше да бъде наказан за инцидента в Италия

Според ръководителя на тима на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнер и Макс Верстапен, и Люис Хамилтън носят вина за инцидента в Гран При на Италия миналата седмица, който елиминира и двамата пилоти от надпреварата на „Монца“.

Верстапен и Хамилтън се обвиниха взаимно за инцидента на "Монца"
Верстапен и Хамилтън се обвиниха взаимно за инцидента на "Монца"

Той се случи в на първия шикан в 27-а обиколка когато Хамилтън се връщаше на пистата след своя питстоп, докато Верстапен бе набрал скорост на дългата старт-финална права на „Монца“. В началото на зоната за спиране британецът имаше аванс, но по-дълбокото спиране на пилота на Ред Бул му позволи да се изравни с него още в дясната крива. Това постави Верстапен от вътрешната страна за втората част от шикана, но Хамилтън го притисна твърде много, той се качи върху високия бордюр, а от там и върху болида на британеца.

Веднага след инцидента стюардите на Гран При на Италия обявиха, че той ще бъде разгледан след края на състезанието на „Монца“, като привикаха и двамата пилоти да дадат обяснения. След това разследване те наказаха Верстапен с три места назад на старта за предстоящата Гран При на Русия, въпреки че популярното мнение в падока бе, че инцидентът е чисто състезателен и двамата пилоти имат равна вина за него. 

Верстапен наказан с три места за старта на Гран При на Русия заради инцидента с Хамилтън
Верстапен наказан с три места за старта на Гран При на Русия заради инцидента с Хамилтън

Сега Хорнер затвърди своето мнение, че инцидентът е бил състезателен и е трябвало или нито един пилот да не бъде наказван, или и двамата да получат еднаква санкция.

„Все още споделям това мнение – и двамата изиграха роля в него и е трудно да се раздели точно вината между двамата. Ако ФИА искаше да покаже, че няма да толерира подобни инциденти можеше да се даде еднакво наказание и за двамата. Те обаче прецениха, че Макс носи по-голяма вина и тъй като той не завърши единствената опция бе да го накажат за следващото състезание, което ние приемаме“, каза Хорнер.

Люис Хамилтън, Макс Верстапен

„Беше странен удар, но и двамата пилоти веднага съобщиха по радиото, че са добре. А защото Люис се опитваше да даде назад и да се върне в състезанието дори медицинската кола не бе изкарана. Радвам се, че ореолът свърши своята работа. Мисля, че дори и най-големите му противници вече са с променено мнение“, добави Хорнер.

Още от Моторни спортове

Виж всички