Ще участва ли България на световните първенства по волейбол през 2022 година?

Волейболистите от националните отбори на България за мъже и жени стигнаха до 1/8-финалите на Евроволей 2021, където отпаднаха.

Любо Ганев: Не бързаме с решенията! 🏐
Любо Ганев: Не бързаме с решенията! 🏐

През следващата 2022 година ще се проведат световните първенства по волейбол за мъже в Русия, както и за жени в Полша и Нидерландия.

Приказката свърши! България аут от Евроволей 2021 след изключителна драма срещу Швеция🏐
Приказката свърши! България аут от Евроволей 2021 след изключителна драма срещу Швеция🏐

Според последните промени на Международната федерация по волейбол (FIVB), то в шампионатите на планетата през 2022 година трябва да участват първите 24 тима в световната ранглиста към към края на 2021 година.

Германия спря България на 1/8-финал на Евроволей 2021
Германия спря България на 1/8-финал на Евроволей 2021

Така на практика участието на националните отбори на България на Мондиал 2022 все още не е сигурно.

"Получихме официално запитване от FIVB дали националните ни отбори за мъже и жени ще участват в квалификации за световните първенства през 2022 година, ако се наложи да бъдат проведени такива. Според последните изменения на международната централа, то на Световните трябва да играят първите 24 отбора от световната ранглиста, която от една година се формира по съвсем нов начин и всеки мач, всяка победа и всеки спечелен гейм е важен. Ние от Българска федерация по волейбол потвърдихме, че ако се налага националните ни отбори за мъже и жени ще се включат в квалификации за Мондиал 2022, ако това се налага", заяви президентът на БФ Волейбол Любо Ганев специално пред Sportal.bg.

Иван Петков, Любо Ганев

"Знаете, заради пандемичната обстановка по целия свят някои страни вземат решения да не участват в някои от шампионатите организирани от FIVB. Ние обаче искаме България да играе на следващите световни първенство и ако се налага дори ще играем квалификации. Всичко ще се реши в края на 2021 година от FIVB", добави Любо Ганев пред Sportal.bg.

Любо Ганев, Мартин Стоев

Към момента след края на Евроволей 2021 за жени България заема 15-о място в световната ранглиста със 191 точки и е твърде вероятно Елица Василева и съотборничките й да се класират директно за участие на Мондиал 2022.

При мъжете обаче ситуацията е по-притеснителна, защото Цветан Соколов и компания са едва на 20-о място в световната ранглиста към момента с актив от 161 точки.

Елица Василева, Емилия Димитрова, Нася Димитрова, Гергана Димитрова, Христина Вучкова, Лора Китипова

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички