Британската полиция е арестувала 11 човека за онлайн расизъм срещу английски национали

Британската полиция е арестувала 11 човека за онлайн расизъм срещу английски национали

Британската полиция е арестувала 11 човека като част от разследването за расистки онлайн атаки, насочени към някои от чернокожите английски национали след поражението на финала от Италия на Евро 2020. Маркъс Рашфорд, Джейдън Сънчо и Букайо Сака бяха обект на атаките на вербални нападения, след като те пропуснаха дузпите на финала и Италия спечели европейската титла след 1:1 в редовното време и продълженията.

Инцидентът предизвика мащабно полицейско разследване и предизвика широко осъждане от английския капитан, мениджър, кралски особи, религиозни водачи и политици. Обединеният полицейски център на Великобритания за идентифициране на онлайн агресия уточнява, че 207 публикации в социалните медии са идентифицирани като престъпни, от които 123 акаунта принадлежат на лица в чужбина и 34 от Обединеното кралство.

"Има хора, които вярват, че могат да се скрият зад профил в социалните медии и да се измъкнат от публикуването на такива отвратителни коментари. Те трябва да помислят по-добре преди да се решат на такива действия, защото няма да останат неразкрити, заяви главният полицейски инспектор в Отдела за футболно хулиганство в Националната полиция Марк Робъртс. "Нашето разследване продължава с бързи темпове и ние сме благодарни на тези хора, които отделиха време и ни изпратиха доклади за расистките обиди, добави полицаят.

Говорител на социалната мрежа Туитър заяви миналия месец, че са премахнати повече от 1000 туита и има перманентно ограничени или блокирани акаунти, които са си позволили подобно поведение. От Фейсбук обявиха, че реагират светкавично на подобно поведение и трият коментарите, както и налагат бан на всеки провинил се според техните правила.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти